Хоч до відкриття «Укроп холу» залишалося ще більш як чверть години, робота тут уже вирувала на повну силу. Молодик підбирав армійський однострій, ретельно перевіряючи ледь не кожен елемент кітеля та брюк, старший чоловік придивлявся до сувенірів із зони АТО, а адміністратор виставки-продажу клопотався біля зразків військової форми та амуніції, які щойно сюди привіз підприємець, що попросив себе не називати, представившись просто Віталієм. Він розповів, що це вже не перша партія екіпірування, яку передають для вояків АТО. Сьогодні Віталій (тут, до речі, зі зрозумілих причин звикли спілкуватися без прізвищ) на виставку-продаж пропонує спальники, м’які відра та «полівки», які сам розробляє, удосконалює та виготовляє на власній невеличкій швейній фабриці.

Адміністратор «Укроп холу» Патрик на прийманні нової партії військової форми. Фото автора

Патрик (так попросив себе називати адміністратор цього унікального торговельного майданчика) високо оцінює щойно виставлені вироби Віталія і пояснює, що одним із найголовніших завдань «Укроп холу» (хол українського опору) бачить надання армії всього найкращого за нормальними цінами та в оптимальних обсягах. Тут, за його словами, не може бути сумнівної якості бронежилетів чи берців, не допустять до поставок і військову форму з тканини-«горючки».

— Зверніть увагу, — Патрик демонструє кітель Віталієвого виробництва, — тут високоякісний матеріал, і хоч на вигляд це звичайний однострій, йому притаманні значні вдосконалення. Усі кишені скошені й зроблені на ∂удзиках та липучках, що дуже зручно, а на плечах — спеціальні м’які вставки, які вбережуть вояка від натирання бронежилетом чи рюкзаком, а трішки приталений кітель — від задування. Одне слово, все зроблено з великою любов’ю та турботою про хлопців, що на передовій.

Патрик також розповів, що вже з перших днів роботи «Укроп хол» зібрав на майданчику кілька десятків великих громадських організацій та фірм-виробників, сотні патріотично налаштованих харків’ян.

— У перші дні відкриття в нашому «Укроп холі» (а це 130 квадратних метрів) неможливо було протиснутися. Понад півтисячі відвідувачів, — хвалиться адміністратор. — У звичайні робочі дні тут також кілька десятків, а інколи — й сотні людей. Приходять не лише виробники, волонтери, а й багато харків’ян, купують сувеніри з розписаних гільз снарядів, кулеметів, автоматів, вишиванки, які, до речі, у нас найкращі та найдешевші.

Координатор проекту «Берегині» Марія пояснює, що в «Укроп холі» виставляють сувеніри, зроблені лише власними руками: «Тобто ящики, гільзи, які нам привезли, наші берегині прикрашають, розписують і віддають на виставку-продаж. Усі зібрані кошти, звісно, йдуть потім на забезпечення бійців у зоні АТО продуктами, матеріалами».

Волонтер проекту «Перекуємо мечі на орала» Ганна стверджує, що вони готові співпрацювати з будь-якими виробниками. Головне — якість і доступні ціни: «На базі «Укроп холу» організовано медіа-майданчик для прес-конференцій різних патріотичних організацій, відбуваються семінари для патріотів-волонтерів з екстремальної медицини. Є вже і перший випуск: підготовлено цілий курс парамедиків, постійно діють психологічні семінари, де основну увагу надають психологічній допомозі волонтерів, які вже морально втомилися від війни. Психологічні тренінги від професійного «вигорання» допомагають їм відновити сили».

До роботи «Укроп холу» долучилися волонтери з інших областей. Так, на виставці представили продукцію кияни — волонтерська організація з пошиття військової форми, яка підтримала ідею харків’ян щодо створення подібного центру, а на відкритті презентували свій проект-акцію «Не тільки для себе».

Патрик вірить, що «Укроп хол» діятиме постійно: «Наш проект переживе війну, і після перемоги ми трансформуємося у щось на кшталт «Просвіти», щоб досягти зворотної та повної українізації Харкова. Я вже починаю оформляти волонтерську бібліотеку патріотичної літератури, зокрема з історії України».