На головній площі Харкова минулими вихідними 800 патрульних поліцейських урочисто присягнули народу України. Подію сприйняли з різними очікуваннями — від сподівань на наведення порядку на вулицях та унеможливлення хабарів до дружнього співчуття або ж відвертої недовіри.

Нову патрульну поліцію харків’янам представили глава уряду Арсеній Яценюк, міністр внутрішніх справ Арсен Аваков, його заступник Ека Згуладзе, голова Харківської облдержадміністрації Ігор Райнін і начальник патрульної поліції України Олександр Фацевич.

Патрульна поліція обласного центру готова до виконання найважливіших завдань. Фото з Урядового порталу

Нові поліцейські Харкова — це люди, які прийняли для себе рішення змінювати країну. Прем’єр звернувся до всіх харків’ян із закликом допомогти їм у цьому: «На їхні молоді плечі надто багато впало. Навіть не кожен із них ще усвідомлює, яка це велика і висока відповідальність. Ця відповідальність — виправдати віру і довіру, які кожен з вас має до нового поліцейського. Певен, що ви їх підтримаєте. Певен, що нова харківська поліція виправдає довіру кожного жителя міста».

Поліція — лише перший крок на шляху реформування правоохоронної системи. Згодом зміни чекають на судову систему і прокуратуру. Вони полягатимуть не в косметичному ремонті, а в повній заміні суддівського корпусу. «Нам не потрібні фахові корупціонери», — наголосив Арсеній Яценюк.

Серед харківських патрульних 22% становлять жінки, 83% патрульних мають вищу освіту, з яких: 18 осіб — базову юридичну, 68 були співробітниками органів внутрішніх справ. Прийшли туди й учасники АТО, волонтери, переселенці з АР Крим, Донецької та Луганської областей і навіть цілі сім’ї.

Під час красивої урочистої церемонії присяги не обійшлося й без прикрощів: одній із дівчат, що стояли в почесній варті біля сцени, стало зле — вона знепритомніла. На допомогу їй зі сцени відразу поспішили Арсеній Яценюк та Олександр Фацевич. Дівчину донесли до патрульного авто і відразу відвезли для надання медичної допомоги.

Після складання присяги і  благословення вищого керівництва країни та профільного міністерства патрульні заступили на перше вечірнє чергування і одразу заявили про себе як про справжніх профі.

Арсеній Яценюк також відвідав Харківську обласну клінічну лікарню, в пологовому відділенні якої разом з міністром юстиції Павлом Петренком презентував новий сервіс Мін’юсту для отримання свідоцтва про народження безпосередньо в пологовому будинку. Тепер ці документи видають матерям максимум за 24 години. Того дня метрики з рук Прем’єра отримали 11 породіль.