Справжнім термінатором сміття та піщано-мулових нашарувань став сучасний землесосний снаряд для очищення русел річок, придбаний Харковом за рахунок коштів міського бюджету. В цьому на власні очі змогли переконатися журналісти під час прес-туру водоймами міста.

За словами головного інженера КП «Комплекс з експлуатації об’єктів водозниження і зливової каналізації» Володимира Залеського, нове обладнання дає змогу якісніше і швидше  очищати русла річок від мулових відкладень, які накопичувалися роками. «Його продуктивність — 60 кубічних метрів на годину по грунту. Ми плануємо протягом двох-трьох місяців очистити 300 метрів русла річки Харків і вивезти близько 18 тисяч кубометрів грунту та мулу. Зібрані відкладення річки потім вивезуть на полігон», — повідомив Володимир Залеський.

Працювати нова диво-машина  розпочала  на річці  Харків. А посадовець заспокоїв харків’ян, стурбованих зниженням рівня води у міських водоймах, пояснивши, що  для очищення річок вода в них приспускається, та вже до 1 травня  міські водойми знову наповняться водою.