ФОРУМ

Гран-прі Міжнародного кінофестивалю короткометражок   виборов фільм Пйотра Субботка

Світлана ВЕРШИНІНА
для «Урядового кур’єра»

Четверту весну поспіль у Слобожанській столиці розквітає «Харківський бузок» —  Міжнародний кінофестиваль короткометражних фільмів. Цього року серед зіркових гостей — відома французька актриса, почесний президент і член журі кінофестивалю Мілен Демонжо, член правління Спілки кінематографістів РФ, голова журі Володимир Фокін, актор, режисер і сценарист Родіон Нахапетов, відомий американський кіно- і телепродюсер Наташа Шляпнікофф, фахівець зі спецефектів, володар призу Американської кіноакадемії «Оскар» Юджин Мамут та художник-постановник анімаційних фільмів, власниця студії «Animagic» (США) Ірина Борисова. Але по-особливому вітали харків’яни французького актора Алена Делона.

Їхня зустріч відбулася у Палаці студентів Національного університету «Юридична академія України імені Ярослава Мудрого». Зала була переповнена. Харків’яни цікавилися у метра кіно особливостями його режисерської і продюсерської роботи та найкращими ролями. У свою чергу актор розповів про друзів, нинішню роботу і навіть про особисте життя. Висловив власну думку і про сучасне мистецтво. «Ті люди, які нині роблять кіно, часто відходять від дійсності. Раніше було не так — раніше фільми знімали про життя. Що стосується мене, то, напевно, я щаслива людина, бо мені ніколи не доводилося зніматися у фільмах, які б не подобалися, за які б мені просто платили гроші. У мене навіть немає фільму, який би я назвав улюбленим. Є близько півтори дюжини тих, які я дуже люблю», — зазначив Ален Делон.

У рамках фестивалю короткометражних фільмів відбувся концерт «Пам’яті Едіт Піаф присвячується». На ньому була представлена  сучасна французька музика, оперета 50—80 років минулого століття,  спектакль, приурочений пам’яті знаменитої французької співачки.

Дуже цікавим, на думку публіки, був арт-проект «Образи». До нього ввійшли фотографії з образами Мілен Демонжо і ляльками харківських майстрів, присвячених французькій кінозірці, яка по лінії матері має харківські корені.

Була ще  низка цікавих презентацій, майстер-класів тощо. Протягом чотирьох днів Харків перетворився на столицю короткометражного кіно. Цього року із двох десятків картин, які боролися за перемогу в шести номінаціях, лауреатами фестивалю, що їм дісталися срібні гілки бузку на бронзовій підставці, стали  митці із Франції, Польщі, Литви, ФРН. А  Гран-прі фестивалю отримав фільм «Glasgow» польського режисера Пйотра Субботка.

Також було вручено спеціальний приз почесного президента фестивалю Мілен Демонжо, який отримав фільм «Енмеш» Айнура Аськаєва з Росії. Диплом фестивалю здобула стрічка «Новорічна інтермедія» харків’янина Бориса Шустермана. А ось перемогу в номінації «Кращий анімаційний фільм» журі не присудило жодній роботі.