Це вже третій поспіль наймасовіший забіг за кількістю зареєстрованих учасників, що пройшов у Харкові і який внесено до Книги рекордів України.  9 квітня у ньому взяли участь понад 10 тисяч учасників

Як повідомив директор департаменту спортивних,  іміджевих проектів та маркетингу Харківської міськради Олексій Чубаров, у перегонах на дистанції 4,2 кілометра взяли участь 5 тисяч любителів бігу, 10 км пробігли 3 тисячі учасників, а 42,2 кілометра —  400 спортсменів. Окрім того, 500 осіб пробігли естафети (4х10,55 км, 2х21,1 км), а в переддень основного старту в дитячих забігах, де наймолодшому марафонцеві виповнилося три роки, взяли участь 3500 дітей.

Фото УНІАН

Найчисленнішу команду бігунів зібрав Харківський університет Повітряних сил ім. І. Кожедуба — 1400 курсантів і викладачів. У марафоні також традиційно взяли участь мами з колясками та понад сто  шанувальників цього виду спорту з обмеженими фізичними можливостями. Так, інвалід-візочник Дмитро вже не вперше бере участь у подібних змаганнях. За його словами, в одному з марафонів він подолав 72 км, а нині обрав дистанцію 42 км. Живе Дмитро у віддаленому районі мегаполіса і щодня старається проїжджати не менш ніж 20 км.  Мальовничу трасу марафону, прокладену по центральних вулицях Харкова обабіч основних пам’яток міста, здолали також представники 26 країн світу. Представницька делегація спортсменів спеціально прибула на свято, зокрема і з міста-побратима Нюрнберга (Німеччина).

Не спасували перед великими дистанціями й самі організатори міжнародного забігу — чиновники Харківської міськради, яка виставила на марафонську трасу близько 100 учасників. Заступник міського голови з питань сім’ї, молоді та спорту Олександр Попов та директор департаменту житлового господарства Роман Нехорошков вибрали для себе десятикілометрівку. Після забігів Олександр Попов зокрема похвалився, що здолав дистанцію  за 45 хвилин, побивши особистий рекорд.  «До речі, помітив, що бігло багато хлопців з військових вишів, які дуже добре підготовлені.  Хочу також зазначити, що рівень нашого марафону зростає, організація стала кращою», — сказав він.

Бігли всі, а виграв Українець. Фото з сайту sq.com.ua

Харків’янам і справді вдалося перетворити марафон на справжнє захопливе спортивне свято, яке не обійшлося, звісно, без міського пікніка та призів і нагород: кожному учасникові, котрий дійшов до фінішу, вручили  спеціально виготовлені медалі із зображенням трьох символів міста — Держпрому, Дзеркального струменя і колеса огляду в парку ім. Горького.

А переможцем на основній дистанції 42,192 км став професіонал Сергій Українець з Рівного (2:23.01),  друге місце посів харків’янин Дмитро Пожевілов (2:29.06), третім фінішував Артем Піддубний із Бахмута на Донеччині.