Головне управління ДФС у Вінницькій області спільно з радою з кадрових питань та громадською радою на прикладі одного з районів області розробило онлайн-проект для розвитку інвестицій у регіоні, за допомогою якого можна відобразити земельні ділянки, що «випали» з обліку.

В області обліковується 1947 сільськогосподарських товаровиробників — платників єдиного податку четвертої групи. Та не секрет, що деякі господарства не завжди повною мірою дотримуються законодавчих вимог — є необлікована земля. Тому щоб допомоги територіальним громадам у питанні сплати податків до місцевих бюджетів, з ініціативи начальника ГУ ДФС в області Мирослава Продана розроблено і впроваджено механізм дієвої боротьби з ухилянтами.

Копітка робота аналітиків, перегляд і порівняння різної інформації про земельні ділянки дали змогу знайти ті, які використовували не за призначенням, і визначати їх точне місце розташування в режимі онлайн. Завдяки цьому громади, маючи достовірні дані, зможуть тепер отримувати більше надходжень від оренди землі в місцеві бюджети. Хоч це пілотний проект, який проходить апробацію на базі одного району, найближчим часом таку інформацію буде сформовано на всій території області. «Це конкретна допомога фіскальної служби органам місцевого самоврядування у плані розширення бази оподаткування», — каже Мирослав Продан.

Зауважимо, що під час цьогорічної операції «Урожай-2015» уже залучено до оподаткування земельні ділянки сільськогосподарського призначення загальною площею 3,05 тисячі гектарів.