У  мирному житті найголовніше для вчорашніх бійців — праце влаштування та забезпечення своїх сімей. Тож у рамках виконання указу Президента України «Про додаткові заходи щодо соціального захисту учасників антитерористичної операції» в області реалізують програми, покликані допомогти демобілізованим військовикам не лише в реабілітації стану здоров’я, а й знайти своє місце на ринку праці.

Нині, за словами директора обласного центру зайнятості Володимира Міненка, з 306 осіб, демобілізованих із зони АТО, які звернулися до центрів зайнятості Харківської області, праце влаштувалися 220, а 55 осіб ще перебувають на обліку.

«Основна кількість безробітних вирішили реалізувати себе в бізнесі. Так, 116 демобілізованих отримали одноразово всю належну їм суму допомоги по безробіттю для відкриття власної справи, — зазначив Володимир Міненко. — У середньому, допомога на підприємництво становила 30 тисяч гривень. Розмір виплат залежить від стажу та суми заробітної плати або грошового забезпечення, які отримував військовослужбовець».

Демобілізованим бійцям надають змогу спробувати себе у хліборобстві. Фото з сайту vlasno.info

Переважна частина вчорашніх фронтовиків вирішили спробувати свої сили в сфері послуг, передусім — інтернет-послуг і послуг зв’язку.

Окрім того, майже півтори сотні демобілізованих пройшли професійне нав чання, освоїли зокрема професії верстатників і слюсарів. А сто вчорашніх бійців брали участь в оплачуваних громадських роботах.

«Одна особа з числа інвалідів, звільнена з військової служби після участі в АТО, отримала ваучер на підвищення кваліфікації за спеціальністю «Комп’ютерні системи та мережі». Вартість ваучера — 13,8 тисячі гривень. Дві особи праце влаштувалися за рахунок компенсації єдиного соціального внеску роботодавцям», — доповнив картину Володимир Міненко.

До того ж демобілізованим бійцям надають можливість спробувати себе в землеробстві. В області триває надання земельних ділянок: близько 2 гектарів — для ведення сільського господарства у Вовчанському та Барвінківському районах, або ж, на вибір, пропонують 20 садових соток.

Начальник штабу Харківської обласної організації «Спілка ветеранів АТО» Владислав Якименко розповів, що вже успішно про йшли кілька етапів роздачі землі під садівництво і почалося жеребкування ділянок для ведення сільського господарства.

«Завдяки тому, що ми налагодили тісні й конструктивні взаємини з обласною адміністрацією та обласним управлінням Держгеокадастру, цей процес у Харківській області проходить системно й організовано. На відміну від інших регіонів, у нас не виникає суперечок, претензій, — зазначив Владислав. — Нині правом отримати земельну ділянку в області скористалися понад 1300 демобілізованих бійців».

За його словами, ділянки у Вовчанському і Барвінківському районах отримали як мешканці цих районів, так і харків’яни.

«Після оформлення права власності на землю, а це триватиме 3—4 місяці, ми запропонуємо хлопцям створити кооператив, оскільки, найімовірніше, не всі захочуть самостійно обробляти землю. Але все вирішать самостійно — обробляти чи здавати в оренду свою ділянку», — розповів Владислав Яки менко.

Задоволені й майбутні, з числа демобілізованих, садоводи, які поблизу обласного центру в Харківському районі «віджеребкували» 30 ділянок по 20 соток, що розташовані в надзвичайно мальовничому куточку на території Вільхівської сільради.