ІСТОРІЯ

У ці дні до Хотинської фортеці – справжнє паломництво туристів та шанувальників історії

Військова твердиня над Дністромвідзначає 390 років перемоги в Хотинській війні. Нещодавно уряд України виділив державному історико-архітектурному заповіднику «Хотинська фортеця» 1,5 млн. гривень. Ці кошти крайова виконавча влада, за словами голови облдержадміністрації Михайла Папієва, скеровує на розширення ремонтно-реставраційних робіт одного з найпопулярніших в області та Україні туристичних об’єктів. Тут завершується відновлення найбільшої північної 4-ярусної вежі, де передбачено створення музею середньовічної артилерії, двоярусного палацу коменданта з виставковим залом для художніх полотен кращих вітчизняних та зарубіжних майстрів малярства. Не менш довгожданною для  відвідувачів є завершення реставрації унікальної замкової церкви з кам’яним іконостасом.

Як висловився з цього приводу директор заповідника Любомир Михайлина, Хотинська фортеця стала цьогоріч одним із найповажніших претендентів на перемогу у Всеукраїнській акції «7 чудес України: замки, фортеці, палаци», інтернет-голосування за яку триває до 1-го грудня. А кожен голос, додав він,– це потенційний турист і міні-інвестор подальшої розбудови інфраструктури та впорядкування  памятки.

Святкові заходи на відзначення 390-річчя перемоги у Хотинській битві буковинці проводять за рахунок спонсорських та коштів обласного бюджету. Вхід на територію заповідника у день свята для гостей безкоштовний. Перед ними відкриває двері містечко майстрів, виставка відомого буковинського художника-баталіста Андрія Холоменюка, присвячена героям Хотинської війни. Учасників свята вітають гостинцями та піснею самодіяльні художні колективи сіл регіону. Справжнім «гвіздком» численних забав став міжнародний військово-історичний фестиваль «Хотинська твердь», який має на меті в якійсь мірі перенести наших сучасників у ті далекі часи, коли тут вирішувалася доля європеської історії. У такі ж осінні дні1621-го під Хотином до нерівного бою стало 75-тисячне українсько-польське військо під проводом великих полководців – Петра Сагайдачного та Яна-Кароля Ходкевича проти 300-тисячного турецького війська Османської імперії.

Слов’янська твердиня, закладена князем Володимиром Святославичем ще у ІХ-Х столітті на південно- західних кордонах держави, століттями боронила край від загарбників, а у 17-му столітті стала оборонним щитом європейських гуманітарних цінностей. Бо ж не за вози королівських харчів та 48 бочок меду поклали тут свої буйні голови славні лицарі-запорожці – за віру, родину, свої звичаї.

Дух історії, військове архітектурне мистецтво, до якого долучилися зодчі багатьох країн Старого світу, створили тут своєрідну кам’яну оду мужності, яка магнетизмом приваблює туристів з різних кутків світу. А вчені-історики,  як засвідчила проведена нещодавно в Чернівецькому національному університеті ім. Ю. Федьковича міжнародна науково-практична конференція до 390-річчя Хотинської битви за участі фахівців з України, Росії, Польщі, Литви, ще мають широке поле для досліджень, відкриттів і висновків, яких бракує для повчальних уроків сучасникам.