Адель

Беззаперечний лідер – британська співачка Адель: її новий альбом «25» продавався найшвидше і найактивніше у 2015-му. Вперше в історії їй вдалося продати понад 3 мільйони альбомів лише за тиждень. За даними журналу Billboard, від 20 до 26 листопада у світі було продано майже 3 мільйони 400 тисяч примірників.

 

Адель та її незалежна студія звукозапису XL Recordings відмовились викладати альбом у безкоштовні стрім-сервіси, так само як Тейлор Свіфт минулого року. Музика не може бути безкоштовною – вважають вони.

 

Марк Ронсон

Ще один британський виконавець і продюсер Марк Ронсон випустив свій четвертий студійний альбом Uptown Special, якому судилося стати першим альбомом співака, що очолив британські і американські хіт-паради альбомів.

 

А пісня «Uptown Funk» з цього альбому вийшла на перше місце у хіт-парадах синглів. На відміну від Адель, Ронсон виклав сингл на онлайн-стріми, і – новий рекорд: майже 5 мільйонів переглядів за тиждень лише у США.

 

Бьорк

Легендарна ісландська співачка Бьорк випустила вже свій девятий студійний альбом під назвою «Vulnicura». Критики відзначають пронизливість і щирість більшості композицій, які, за визнанням самої співачки, вона писала під впливом сумних подій у приватному житті – розриву з чоловіком і намаганням примиритися з втратою кохання.

 

Coldplay

А от лідеру гурту Coldplay Крісу Мартіну минулорічне розлучення з акторкою Гвінет Палтроу, здається, зовсім не перешкоджає писати нові гарні пісні й альбоми. Жодної кризи творчості: минулорічний альбом «Ghost Stories» розійшовся накладом у понад три з половиною мільйони примірників, аж ось і цього року новий – вже сьомий студійний альбом групи «A Head Full of Dreams», і знову неабиякий успіх.

 

Еллі Ґолдінг

Для британської співачки Еллі Ґолдінг 2015 рік також видався «врожайним» – на початку листопада вийшов її третій студійний альбом «Delirium», який критики оцінили за високу якість продукції, хоча у сенсі оригінальності поставили лише «тверду трієчку». Її, однак, вистачило якраз для третього місця у хіт-парадах у Британії та США та рекордних показниках продажів альбому по обидва боки Атлантики.

 

Сай

Корейський виконавець і композитор, що виступає під сценічним псевдо Сай (або ж Псай) може й не досяг цьогоріч тих висот, що забезпечила 2012-го його композиція «Gangnam Style», але все ж випустив 1 грудня свій сьомий студійний альбом «Chiljip Psy-da». Сингл «Daddy» з цього альбому щойно завантажили в Youtube – і вже десятки тисяч переглядів. 

 

Звісно, не рекордні 2 мільярди як з «Gangnam Style», але, як то кажуть, ще не вечір. А екзотична назва «Chiljip Psy-da» насправді зовсім не екзотична і перекладається просто: «Сьомий альбом Сай».

 

Джастін Бібер

Який річний огляд музичних досягнень без Джастіна Бібера?! 21-річний канадійський співак випускав хіт за хітом, немов з конвеєра, а в листопаді випустив свій четвертий студійний альбом «Purpose», з яким здійснить світове турне наступного року. А цього року, серед іншого, побив рекорд не абикого, а самих Бітлз, коли аж 17 його пісень були у той самий тиждень у списку 100 найпопулярніших хітів.

 

Мадонна

Ну, і нарешті поп-королева Мадонна, для якої число 13 зовсім не стало нещасливим. У березні вона випустила свій 13-й альбом «Rebel Heart», тобто «бунтівне серце». Невянуче бунтарство 55-річної співачки оцінили – збірка посіла високі місця в хіт-парадах у десятках країн, а критики назвали її найкращим альбомом зірки останнього десятиліття.

EURONEWS