Ці «мовчазні» свідки можуть розказати багато про оборудки посадовців. Фото з сайту npu.gov.ua

Обшуки в кабінетах міських посадовців, відповідальних за «найкорупційнішу» галузь житлово-комунального господарства, які залишилися працювати ще зі «старих» часів, не на жарт схвилювали чиновний люд. І ось нарешті шило вилізло з мішка.

Схема привласнення посадовцями бюджетних коштів була доволі простою і далеко не новою. Як з’ясували працівники поліції, службові особи одного з департаментів Черкаської міської ради підписали фіктивні акти виконаних робіт з капітальному ремонту зливової каналізації та поточного ремонту асфальтного покриття у місті. Потім ці кошти конвертували в готівку через фіктивні товариства. Також правоохоронці з’ясували, що суб’єкти підприємницької діяльності, яких було начебто залучено до виконання робіт, відповідно до податкової звітності не належать до будівельної сфери, не мають матеріально-технічної бази та найманих працівників відповідної кваліфікації. Крім того, встановлено, що кошти, отримані товариствами від міськради за виконання робіт, вони переказували на рахунки фіктивних підприємств. Так посадовці міськради разом із керівниками фіктивних підприємств привласнили майже мільйон бюджетних гривень.

Злочинну схему, яку, за повідомленням департаменту захисту економіки Національної поліції України, розкрили працівники управління захисту економіки Національної поліції в Черкаській області, вдалося розкрити тільки тепер, хоч це було ще за головування Сергія Одарича.

За цим фактом слідчий відділ відкрив кримінальне провадження за статтями про привласнення, розтрату майна або заволодіння ним шляхом зловживання службовим становищем та службове підроблення Кримінального кодексу України.

Під час проведення санкціонованих обшуків у міській раді та за юридичними адресами інших суб’єктів господарської діяльності, причетних до злочинної схеми, працівники управління захисту економіки вилучили первинну бухгалтерську документацію, фіктивні акти виконаних робіт, договори підряду, чекові книжки для отримання готівки, печатки підприємств з ознаками фіктивності тощо. Їх долучено до кримінального провадження як речові докази.

Нині вирішують питання про призначення будівельно-технічної експертизи з виконання капітальних та поточних ремонтів мережі зливової каналізації у м. Черкаси. Крім того, тривають інші слідчі дії, спрямовані на встановлення кола осіб, причетних до злочинної діяльності з розкрадання бюджетних коштів та їхньої легалізації через конвертаційні центри.