ПАРТНЕРСТВО

Крим стане пілотним регіоном для випробування передових моделей євроінтеграції України 

Не позаздриш нині першому віце-прем’єр-міністру — міністру економічного розвитку і торгівлі Андрію Клюєву. Працювати йому доводиться на два фронти — за себе і главу уряду, який нині перебуває у відпустці. 

Щільність його робочого графіка стала відчутною в ході зустрічі з делегацією послів країн-членів Європейського Союзу, очолюваною главою представництва Європейської комісії в Україні Жозе Мануелем Пінту Тейшейрою. Після нетривалого очікування, спричиненого важливою нарадою у Президента Віктора Януковича, перший віце-прем’єр зумів таки провести ще й заповнювану зустріч із дипломатами.

Темою обговорення стала програма «Підтримка спільної ініціативи співробітництва в Криму», розрахована на 2011 — 2016 роки. Метою української влади є створення такої моделі управління, яка б відповідала європейським принципам і стандартам. Річ у тім, що у Криму накопичено значно більший досвід місцевого самоврядування, ніж в інших регіонах України.

Тож вище керівництво нашої держави разом із місцевою владою розраховує на іноземні інвестиції у розвиток туристичної інфраструктури півострова. Відповідно, Андрій Клюєв запросив європейських партнерів активно долучитися до цього процесу.

Про їх зацікавленість свідчить те, що Євросоюз останнім часом розширює своє представництво у Криму шляхом відкриття консульських установ, які зокрема є своєрідними інформаційними центрами. ЄС, зауважив Жозе Мануель Пінту Тейшейра, і надалі сприятиме комплексному розвитку Криму як передової частини загальної євроінтеграції України.

При цьому не слід вважати, що учнем виступає лише наша сторона. Дипломати запевнили, що і європейські інституції отримують неоціненний досвід від співпраці з місцевою владою Автономії. Стосується це насамперед плідного діалогу з владними структурами Сімферополя і Севастополя.

Докладно кримську програму, а також комплекс питань євроінтеграції України та впровадження реформ на всіх рівнях було обговорено по завершенні протокольної частини.