ПЕРСПЕКТИВА. Українські ІТ-компанії можуть на рівних конкурувати з лідерами галузі, але для цього держава повинна змінити своє ставлення до ІТ-сфери, тісно співпрацюючи з компаніями, які нині діють на ринку. Про це заявив віце-прем’єр-міністр — міністр соціальної політики Сергій Тігіпко на конференції «День інвестора Центральної та Східної Європи. Інтернет-технології та інновації 2011 (IDCEE 2011)».

 

«У нас є хороші передумови, щоб стати лідером у сфері ІТ в Східній Європі. Сьогодні у нас непогана освітня галузь — друга за темпами зростання в світі. Це 30 — 40% щороку. За експортом ІТ-продукції в світі ми посіли 5 позицію. І це — тільки початок», — сказав урядовець.

За його словами, робоча група (представники асоціації «ІТ України» та ІТ-комітету Європейської бізнес асоціації, ректори провідних навчальних закладів, які готують ІТ-фахівців) уже підготувала зміни до законодавства, спрямовані на підтримку цієї галузі. Йдеться про тісніший зв’язок освітньої підготовки ІТ-фахівців з потребами ринку, податкові та митні пільги для ІТ-компаній, створення необхідної інфраструктури: ІТ-інкубаторів і технопарків.

«Маємо дуже важливий Національний проект «Відкритий світ», який координує Президент. Проект передбачає створення національної інформаційно-комунікаційної мережі на основі технології 4G, — передає слова віце-прем’єра його прес-служба. — ІТ-прорив має стати національною ідеєю для українців. З цього починала Індія — сьогодні це одна з найрозвиненіших країн у цій сфері».