У Запоріжжі директори Дніпропетровського, Донецького, Луганського, Харківського та Запорізького обласних фондів підтримки індивідуального житлового будівництва на селі разом із представниками Міністерства регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України і Департаменту державних програм та розвитку житлового будівництва обговорили перспективи програмних заходів із надання кредитів жителям сільських територій на будівництво й реконструкцію житла, а також на розвиток підсобних господарств. Таким чином, Запоріжжя відкрило серію виїзних засідань по регіонах України.

Перший заступник голови Запорізької обласної ради Єгор Семенков зазначив, що запорукою популярності та затребуваності обласної програми «Сільське подвір’я» («Власний дім») є ефективна комунікація між комунальною установою «Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» та громадами на місцях.

«Депутатський корпус Запорізької облради вважає підтримку цієї програми одним з інструментів розвитку територій, тому цього року з обласного бюджету на фінансування програми передбачено 5 мільйонів гривень, що дасть змогу сотням сільських сімей придбати чи самим збудувати жило, підключити домівки до інженерних мереж, закупити худобу чи сільгосптехніку», — зазначив він.

Запоріжжя взяло курс на розвиток кооперації в селі та підтримку зеленого туризму, а обласна програма «Сільське подвір’я» сприятиме розвитку домогосподарств та самозайнятості населення.

Першою досвідом поділилася директор комунальної установи «Обласний фонд підтримки індивідуального житлового будівництва на селі» Людмила Любім. За її інформацією, лідерами серед районів Запорізької області, які за роки існування програми відчули її переваги, є Новомиколаївський, Мелітопольський, Веселівський та Якимівський райони. «Рівень підтримки програми відчувається на місцях, — зазначила вона. — Приємно, що понад 10,5 тисячі запорізьких сімей скористалися перевагами програми. Вдосконалюючи свій побут і домашнє господарство, вони по-доброму провокують своїх сусідів на такі самі позитивні зміни. Тому багато вулиць стали сучасними: газифікованими, з розвиненим домашнім подвір’ям. А кредити, які надають під 3% річних, — доступний шлях розвитку тисяч сільських родин».

У Запорізькій області програма підтримки індивідуального житлового будівництва на селі ефективно працює майже два десятиліття. За цей час в її рамках отримано пільгових кредитів на 102,9 мільйона гривень. За період реалізації документа з бюджетів усіх рівнів на кредитування отримано (кошти загального фонду) 31,6 мільйона гривень: з держбюджету — 20,4 мільйона, облбюджету — 9,3 мільйона, районних бюджетів — майже 1,9 мільйона.

Ці кошти витратили на будівництво, добудову і реконструкцію 1621 житлового будинку загальною площею 140,1 тисячі квадратів, підключено до інженерних мереж 9 тисяч будинків (газо- та водопостачання) та надано 200 кредитів на розвиток особистого господарства (придбання худоби, бджіл, сільгосптехніки) тощо.