СЦЕНA

Цілий тиждень у Дніпропетровському академічному театрі російської драми ім. М. Горького показували вистави: містичні, "чорні", інтелектуальні комедії, різні види драми: містичну, документальну, драму-спогад і драму абсурду, естрадні та хореографічні реаліті-фантазії. Таке театральне різноманіття приходить у Дніпропетровськ з Міжнародним фестивалем молодіжних театрів "Рампа" у квітні вже 19-й рік поспіль.

Однак нинішньої весни улюблена театральною молоддю подія була під загрозою. Достатньо завважити, що жодного спонсора з "рампівської" сцени не назвали. Не знайшлося готових підтримати молодіжну культуру підприємців - безпрецедентний для фестивалю факт.

"Труднощі не могли не виникнути при проведенні фестивалю, коли є криза, - коментує голова оргкомітету Євген Бородін. - Тому висловлюємо вдячність за підтримку керівництву облдержадміністрації і облради. "Рампа" відбулася в рамках обласних програм "Молодь Дніпропетровщини" та підтримки культури. Це один з небагатьох фестивалів, на який учасники їдуть без організаційного внеску".

Цього року оргкомітет фестивалю переглянув майже 30 DVD-заявок від аматорських театрів, з яких обрав 12 учасників з України, Росії та Білорусі. Половина з них - дебютанти "Рампи": народний аматорський театр "Вавилон" і музичний театр юного актора "Fantazіanew" з Києва, Центр ім. Всеволода Мейєрхольда з Херсона, театр "На Жуках" з Харкова, зразкова музично-драматична студія "Теремок" з Білгорода-Дністровського та студентський театр естрадних мініатюр "Точка опори" з Волгограда. Решта учасників уже знайома дніпропетровському глядачеві. Це "Новий театр" з Прилук, проект "Конфітюр" з Волгограда, народний театр "Сатрап" з Мінська, а також дніпропетровські колективи: народний театр-студія "Маски", жіночий естрадний театр "НеГеніі" та театр авторських інтерпретацій "BUBAMARA".

Незмінний голова журі, народний артист України Володимир Талашко зазначає, що приїжджає на "Рампу" не тільки судити, а й учитися. Адже молоді артисти можуть показати щось оригінальне, нестандартне і цікаве. Гран-прі журі присудило гостям з Білорусі - мінському народному театру "Сатрап", який вразив глядача інтелектуальною комедією "АRT" (автор Я. Реза). Приз глядацьких симпатій дістався дніпропетровцям - народному театру-студії "Маски".