ДЕРЖАВНИЙ ЗАКЛАД. В одному з них працює 60 родичів директора. Майже 100 млн грн на рік обходиться державному бюджету утримання дитячих будинків-інтернатів у Вінницькій області. Проте далеко не всі вихованці цих закладів — сироти або діти, позбавлені батьківського піклування. Працівники інтернатів, борючись за своє виживання, заохочують повні сім’ї, щоб вони направляли своїх чад до них. «Це така схема: знаходять батьків, умовляють їх, і вони пишуть заяви на перебування дітей в інтернаті. Останні збільшують чисельність, а потім нам виставляють рахунок. Для декого інтернат став «годівницею». Так, в одному з них працює 60 родичів директора», — зазначив голова облдержадміністрації Микола Джига. В області ситуація щодо цього не надто впадає в очі, а ось у деяких інших регіонах, зі слів уповноваженого Президента України з прав дитини Юрія Павленка, за рік чисельність дітей в інтернатах збільшилася в 6 разів. «Половина дітей в інтернатах не є дітьми-сиротами або позбавленими батьківського піклування», — зауважив він.

Перебування дитини у прийомній сім’ї державі коштує 2700 грн на місяць, зокрема 2 тис. витрачається тільки на потреби дитини. В інтернатах арифметика така: 6—9 тис. грн на місяць, причому в структурі видатків 85—87% становить зарплата, енергоносії та інші комунальні послуги і лише 10—12%  іде на потреби дитини — в основному харчування. Воно в інтернатах ідеальне, але у решті питань, як-то розвиток дитини, адаптація, освіта — лише проблеми.

Ю. Павленко переконаний, що в області є потенціал і можливості кожну дитину, яка осиротіла, влаштовувати в сім’ю. Так, у 2009 році була ситуація, коли в області більше дітей знаходило сім’ї, ніж ставало сиротами. Проте відтоді кількість дітей, направлених в інтернати, збільшилася. «Кожна дитина має виховуватися у сім’ї», — наголосив він.

Уповноважений Президента України з прав дитини перебував в області з інспекційною робочою поїздкою. Загалом він позитивно оцінив дії облдержадміністрації, влади на місцях, прокуратури, міліції з виконання доручень Президента і дотримання законодавства. «З Вінниччини до Адміністрації Президента України надійшло найменше скарг щодо порушень прав дитини», — зазначив він. В області проживає понад 300 тис. дітей віком до 18 років і майже 1% цієї кількості становлять діти-сироти та діти, позбавлені батьківського піклування. Показник їхнього охоплення сімейними формами виховання більший від середнього по країні.