«Ситуація на найбільших базових підприємствах Луганщини на сьогодні стабільна: вони працюють у штатному режимі, поточну заробітну плату працівники отримують в повному обсязі і практично в строк. Але є проблеми на вугільних підприємствах недержавної форми власності», — заявив начальник департаменту промисловості та енергозбереження Луганської облдержадміністрації Дмитро Дрожжин, коментуючи ситуацію із соціальними виплатами в області.

За його словами, щомісячний загальний фонд зарплати по області — 795 мільйонів гривень. Заборгованість перед гірниками в розмірі 3,2 мільйона гривень не виплачена робітникам шахти «Марія-Глибока», що в місті Первомайську. Через це трудовий колектив шахти, яка раніше належала представникам канадської компанії EastCoal Inc., відновив припинену наприкінці лютого акцію протесту.

Тепер на «Марії-Глибокій» ведуть роботи тільки з підтримання гірничих виробок і єдиної лави підприємства в безаварійному стані, решту робіт припинено. Працівники шахти провели мітинг біля стін міської ради Первомайська та зустрілися з міським головою Борисом Бабієм. Вони вимагають, аби вуглевидобувне підприємство передали в державну власність, як і було обіцяно, коли канадський інвестор відмовився від своїх зобов’язань.

На жаль, і новий інвестор вугледобувного підприємства, компанія «Стронг Груп Корпорейшн Лімітед», не виконує взяті на себе зобов’язання з погашення заборгованості із заробітної плати гірникам і подальшого розвитку шахти. Тож заборгованість з обов’язкових відрахувань із зарплат гірників наростає з квітня 2013 року, до того ж її виплата здійснювалася без необхідних перерахувань. А це може спричинити такий розвиток подій, коли гірники, яким підходить час виходу на пенсію, опиняться без необхідного страхового стажу, аби отримувати допомогу.

«Інвестор «Стронг Груп Корпорейшн Лімітед» не виконав своїх обіцянок: людям не погасили 75% заборгованості із зарплати за січень, не відбулася зустріч із представниками фірми, під час якої трудовому колективу мали представити фінансовий план з виведення «Марії-Глибокої» з кризи й подальшого розвитку, а також озвучити джерела фінансування виплати заробітної плати в разі можливих виробничих труднощів, аби не повторювалася ситуація з виникненням боргів», — каже голова первинної профспілкової організації Віктор Мойсеєнко.

За його словами, обговоривши критичну ситуацію із шахтарями, міський голова Первомайська пообіцяв сприяти якнайшвидшому поверненню вуглевидобувного підприємства в державну власність. І хоч міськвиконком не має можливості впливати на дії інвестора, первомайці планують звернутися до Міністерства енергетики та вугільної промисловості України.