ПЕК. В Україні розпочався процес узгодження та укладення трьох угод щодо розробки ділянок Олеська та Юзівська з пошуку та видобутку газу з нетрадиційних джерел, а також ділянки Скіфська на глибоководному шельфі Чорного моря. Характерною рисою цих проектів є те, що всі майбутні угоди мають бути укладені за участю не одного, а кількох інвесторів, тобто стануть багатосторонніми. Про це під час урядового брифінгу повідомив міністр екології та природних ресурсів Едуард Ставицький. Нові підходи щодо розробки покладів корисних копалин стали можливими після прийняття Верховною Радою Закону «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо виконання угод про розподіл продукції». 

«Реалізація зазначених масштабних проектів започаткована урядом на виконання поставленого Президентом стратегічного завдання щодо нарощування власного вуглеводневого потенціалу України, збільшення видобутку вуглеводнів та здобуття незалежності від імпортованого блакитного палива, а також забезпечення надходжень до державного бюджету у вигляді премій за підписання угоди про розподіл продукції», — зазначив Едуард Ставицький.

За його словами, запровадження змін до законодавчих актів дасть змогу створити ефективні умови для реалізації проектів розробки родовищ корисних копалин на умовах угод про розподіл продукції на рівні світової практики, а також забезпечити надходження інвестицій до нашої країни. «Це збільшить надходження до бюджетів різних рівнів у вигляді податків та зборів, створить додаткові робочі місця та умови для поліпшення місцевої інфраструктури», — наголосив міністр.

Зазначеним законом також вносяться зміни до Земельного кодексу, Кодексу про надра, законів «Про нафту і газ» і «Засади функціонування ринку природного газу», повідомляє прес-служба Міністерства екології та природних ресурсів.

Відділ новин
«Урядового кур’єра»