Спрощення процедур щодо фінансування ззовні, дерегуляція, публічна приватизація держпідприємств — цей ланцюг завдань поповнив перелік тактичних намірів уряду задля посилення економіки країни. Принаймні про це йшлося на українсько-данському бізнес-форумі. Захід відбувся у Києві в межах офіційного візиту до нашої країни Прем’єр-міністра Королівства Данія Ларса Расмуссена. Глава українського уряду Володимир Гройсман повідомив високому гостю й усій данській делегації, що країни передовсім розглядають можливі інвестиції в аграрний сектор та енергоефективність.

Прем’єр зауважив, що Україна переживає важкі часи, тому дуже важливо адекватно реагувати на виклики та працювати над відродженням національної економіки. Його слова процитував департамент інформації та комунікацій із громадськістю Секретаріату КМУ: «Ми спільними зусиллями щоразу знаходитимемо нові сфери, в які разом інвестуватимемо, розвиватимемо переробну промисловість, створюватимемо робочі місця, і Україна стане тим бізнес-домом, у якому буде затишно кожному підприємцю».

А ще Володимир Гройсман запевнив, що уряд не миритиметься з недоліками у законодавстві, які спричиняють проблеми для ведення бізнесу. Це і корупція, і зловживання в податковій структурі та секторі митного оформлення. Слід врегулювати й питання адміністрування податків, налагодити діяльність наглядових та контролюючих функцій державних органів, створити стабільне податкове законодавство, що забезпечить прогнозованість для бізнесу. «Ми не можемо змінювати правила гри під час інвестування. Тож перейдемо до формування нового податкового законодавства, але робитимемо це спільно і прогнозовано, щоб комплексно надати відповідь бізнесу в Україні — як саме і які податки слід буде платити, як їх адмініструватимуть — для того, щоб ніхто не приходив з сюрпризами на ваші підприємства, — звернувся до данських бізнесменів Прем’єр. — Ви маєте робити свою справу, створювати нові робочі місця, а влада мусить вас обслуговувати».

Лора ВОВК
для «Урядового кур’єра»