Іран буде протистояти планам обмежити його видобуток нафти. Така заява від нього надійшла після зустрічі, на якій країну намагалися переконати приєднатися до першої світової нафтової угоди за 15 років.

Напередодні Саудівська Аравія, Росія, Венесуела та Катар домовилися заморозити обсяги виробництва нафти на рівні початку 2016-го року, якщо до цієї угоди приєднаються й інші країни виробники. Іран відреагував негативно:

«Так по-перше важливо зауважити, що на ринку є надлишок пропозиції, по-друге Іран не відмовиться від своєї долі виробництва»,– сказав міністр нафтової промисловості Ірану.

Учасники переговорів з Іраном в обмін на згоду країни приєднатися до угоди пропонували їй особливі умови, повідомлялося в пресі. Однак Іран, який щойно позбувся санкцій, прагне аби рівень виробництва досягнув попередніх масштабів.

«Я вважаю, що Іран буде тиснути на Саудівську Аравію, продовжуючи робити все, що планував раніше, перш ніж все це стало настільки небезпечним. Я не думаю, що Іран погодиться найближчим часом залишити гру, яку він щойно розпочав», – пояснює фахівець з ринку Іпек Озкардеская.

Не схиляє Іран на сторону угоди також те, що рівень видобутку Саудівської Аравії та Росії нині сягає рекордних рівнів. Тегеран, вочевидь, не бажає першим іти на суттєві жертви заради стримання цін на нафту.

EURONEWS