ЗА СІМОМА ЗАМКАМИ. Міжнародне агентство з атомної енергії заявило днями, що Іран не дозволив інспекторам ООН відвідати один зі своїх ключових військових об’єктів. Попри інтенсивні переговори з іранською владою, так і не було досягнуто домовленості про відвідання військового комплексу Парчін на південь від Тегерана, де, на думку міжнародних експертів, можуть розробляти ядерну зброю.

За словами генерального директора МАГАТЕ Юкіо Амано, після двох днів переговорів делегація повернулася з Ірану без домовленості щодо документа, який би «полегшив з’ясування невирішених питань» стосовно ядерної програми Тегерана. Оцінки інспекторів можуть скласти частину наступної доповіді щодо іранської ядерної програми, яку очікують наприкінці лютого.

Водночас представник Ірану при МАГАТЕ Алі Асгар Солтаніє сказав, що Тегеран очікує на подальші переговори з агентством. Іранська інформагенція «Існа» цитує його слова про те, що останні переговори з МАГАТЕ були інтенсивними і продовжаться у майбутньому.

Як відомо, у листопаді минулого року МАГАТЕ заявило, що має інформацію, яка свідчить: Іран провів випробування, пов’язані з розробкою атомного вибухового пристрою.

Ці висновки призвели до рішень США та ЄС посилити санкції проти Тегерана, в тому числі вдатися до заходів, націлених проти нафтової промисловості цієї країни. Напруга зросла ще й через спекуляції, що Ізраїль може завдати військового удару по іранських ядерних об’єктах.