ПРЕМ’ЄРА. В рамках святкування Дня Європи в Україні на сцені Національного академічного театру опери і балету ім. Т. Шевченка показали балет-триптих «Перехрестя». Захід організовано Міністерством культури України за підтримки Міністерства закордонних справ та Спілки композиторів України.  Учасниками проекту стали відомі в Україні і за її межами митці. Композитор Мирослав Скорик розповів, що коли писав музику, «пережив різні емоції. Радість, сум, страх, паніка — різні! Що робиться у світі, що оточує людину — це все відображається в музиці».

Лібрето до балету-триптиха хореограф Раду Поклітару написав на три концерти Скорика: шостий, другий і сьомий. Саме в такому порядку скомпонована композиція вистави, яка складається з трьох двадцятихвилинних мініатюр, об’єднаних однією концепцією. Сам композитор дуже втішений тим, що Раду максимально коректно поставився до його музики — не просив нічого змінювати чи скорочувати.

— Мені хотілося створити виставу, яка б зачіпала глядача, тому що я за театр співпереживання! — розповідає  Раду Поклітару.

Так народилися три окремі історії, пов’язані спільною ідеєю — людським буттям. Посилює враження від спектаклю сценографія, яку спеціально для балету створив художник-новатор Олександр Друганов. У ній — і безкінечний космос, і давні символи буття, і навіть ілюстрації з енциклопедії Дідро. Все це в результаті — музика, хореографія і картинка — і лякає, і смішить. Але, врешті, перемагає кохання, яке вище за все на Землі.

— Ми намагалися показати, що можна гармонійно поєднувати класичне мистецтво із сучасним. І бачимо, що це вдалося. Я називаю нашу виставу пілотним проектом, адже, сподіваюся, в майбутньому  будуть не менш цікаві проекти, які ми зможемо показати на кращих світових сценах, — вважає міністр культури Михайло Кулиняк.

Автори «Перехрестя» називають його балетом-притчею, балетом-фантазією, головні герої якого — люди, що «змушені подорожувати безкрайньою пустелею під назвою «життя». Прем’єра вистави увійшла до програми святкування днів Європи в Україні. Але керівництво Національної опери обіцяє, що спектакль буде в постійному репертуарі театру.