Археологи в Ізраїлі знайшли бронзову статую та понад дві тисячі монет, що потрапили у море з борту човна, який затонув у Середземному морі 1600 років тому! Усі ці скарби належать до Римської доби. Корабель напевно затонув під час шторму.

Водолази-любителі зробили відкриття кілька тижнів тому у Кесарійській бухті.

Якоб Шарвіт – морський археолог показує фрагмент римської лампи, на якому зображено африканського раба.

«Це чи не найбільший вантаж римських цінностей, що ми його знаходили протягом останніх 10 років. Вивчаючи його, ми здобуваємо більше інформації про нашу місцевість та, зокрема, про цю бухту і як саме вона функціонувала у 4 столітті».

«Усе це дає нам більше інформації про бухту, та і про сам корабель – як він затонув, чому. Це було гігантське 200-тонне судно з величезними залізними якорями. Це важливі дані, що стосуються Кесарії».

Кілька підводних місій допомогли підняти на поверхню бронзову лампу з зображенням бога сонця Сола, а також статуетку богині місяця Луни, а також фрагменти бронзових статуй та дві тисячу монет.

Археологи кажуть, що усі знахідки стануть важливим джерелом інформації про пізню Римську добу, адже вони збереглися в ідеальному стані.

Це не перша знахідка у Кесарійській бухті, хоч і перша у таких масштабах. Торік водолази знайшли скарб з монет, вироблених тисячу років тому.

Море, як виглядає і далі сповнене таємниць та несподіванок.

EURONEWS