У середу, 30 вересня, уряд України ухвалив декілька постанов щодо відкриття доступу до земельних і майнових реєстрів. Зокрема, ухвалено постанову уряду, згідно з якою громадяни України зможуть переглядати, копіювати та роздруковувати інформацію про суб’єктів речових прав, внесених до Держземкадастру.

У Кабінеті Міністрів України наголошують, що на офіційному сайті Держгеокадастру буде оприлюднено всі дані про суб’єктів речових прав, внесених до Державного земельного кадастру. Разом з тим, всіх власників земельних ділянок будуть повідомляти, хто питає інформацію про них. Це рішення, за словами урядовців, забезпечить дотримання законних прав та інтересів громадян на отримання інформації.

Окрім того, буде розширено доступ громадян до реєстрів, які оперуються Міністерством юстиції. Українці зможуть отримувати інформацію щодо майна за прізвищем будь-якої особи, насамперед ця ініціатива спрямована на відкриття даних про власність державних службовців.

«Громадяни зможуть дізнатися, яка в держслужбовців є нерухомість. Це додатковий антикорупційний контроль, — наголошують в уряді. — Водночас — це ознака прозорості і відкритості нинішньої влади і того, що ми відкриті до спілкування з громадянським суспільством».

Прес-служба КМУ