Кабінет Міністрів України, як і планував, встановив єдину ціну на газ для населення на рівні 6 879 грн за тисячу кубометрів.

Презентуючи це рішення, перший віце-прем'єр-міністр України Степан Кубів і міністр енергетики та вугільної промисловості Ігор Насалик наголосили, що встановлення такої ціни поставить крапку у спекуляціях на газовому ринку країни.

У свою чергу, голова уряду Володимир Гройсман підкреслив, що це рішення є непростим і спричинить широкі дискусії у суспільстві, але воно дасть змогу скасувати всі схеми, які дозволяли заробляти на різниці в ціні на паливо.

«Виходячи з прогнозованої ціни на газ на європейському ринку, а також витрат на транспортування газу до західного кордону України, ціна газу як товару встановлюється на рівні 4 942 грн за тисячу кубометрів, — сказав, представляючи рішення уряду, Степан Кубів. — Граничний розмір роздрібних цін на газ з урахуванням всіх тарифів і ПДВ для побутових споживачів встановлюється на рівні 6 879 грн за тисячу кубометрів. При цьому для побутових споживачів роздрібна ціна зменшується з 71,89 грн за кубометр до 68,79 грн за кубометр. Це відповідає імпортному паритету і повністю нівелює можливі корупційні ризики з різниці ціни за газ».

Пан Кубів також зазначив, що для релігійних організацій ціна на газ встановлюється на рівні 3 913 грн за тисячу кубометрів, крім обсягів, які використовуються для виробничої та комерційної діяльності. Ціна газу для НАК «Нафтогаз України», що використовується для виробництва тепла і гарячої води становитиме 4 942 грн за тисячу кубометрів без урахування тарифів на послуги транспортування і надбавок до ціни палива.

За словами пана Кубіва, середня прогнозована ціна імпортованого в Україну природного газу з травня по грудень 2016 року становитиме 185 дол. за тисячу кубометрів.

УНІАН