Маріупольський загін морської охорони Державної прикордонної служби України отримав дуже доречний і цінний подарунок — малий катер «Калкан», який уже почав патрулювати в акваторії Азовського моря. Потужну техніку морські прикордонники отримали завдяки ініціативі Донецької облдержадміністрації та Державної Азовської морської екологічної інспекції, на балансі якої донедавна перебувало судно. Катер зійшов зі стапелів кілька років тому, але його майже не використовували за призначенням, отож він зберіг усі моторесурси у чудовому стані. Він здатен розвивати швидкість до 60 кілометрів за годину, а інші технічні якості гарантують екіпажу та патрульним на борту безпечне плавання при хвилюванні моря до 6 балів.

«На сьогодні склалася така ситуація, що в Азовському морі, крім прикордонних кораблів, складової українського флоту, на жаль, немає, — каже перший заступник голови Державної служби Василь Серватюк. — І тому тепер на вагу золота кожна одиниця морської техніки, яка посилюватиме бойові можливості українських військових. З урахуванням тих засобів, які є у російського агресора та інших незаконних збройних формувань, потужностей цього катера цілком достатньо, щоб переслідувати та затримувати порушників».

Голова Донецької ОДА, керівник обласної військово-цивільної адміністрації Павло Жебрівський, який особисто вручив прикордонникам документи на «Калкан», зазначив, що обласна влада не тільки допомагає ЗСУ з оснащенням, а й дбає про демобілізованих учасників АТО.

«Відповідно до указу Президента України на Донеччині вже створено центр допомоги демобілізованим, — повідомив він. — Очолить центр волонтер, а завдяки йому військові можуть отримати санаторно-курортне лікування, протезування, земельні ділянки — все те, що гарантує їм законодавство. Кожен учасник АТО — житель Донецької області відтепер справді буде під пильною увагою української влади».