ЕКСПЕРИМЕНТ

Три тижні працювали скульптори  на очах у всього міста

«Спровокувати» художників-каменотесів на творчий експеримент — провести посеред міста, на очах у гамірної публіки пленер — було не так уже й складно. Взяти участь у проекті під назвою «Диво-камінь» погодилися дев’ятеро скульпторів — Марина Товкач із Запоріжжя, Іван Фізер, Віктор Крючков і Сергій Радько з Черкас; Богдан і Тарас Коржі — батько й син із Ужгорода, Андрій Дацко зі Львова, Роман Кикта з Дрогобича, Іван Дем’ян із села Велятино Хустського району. 

Учасники пленеру в Тячеві. Фото Василя БЕДЗІРА

Для кожного привезли по великій мармуровій брилі з родовища у селі Новоселиця того ж Тячівського району. Відтак художники втілювали свої задуми двадцять днів на очах жителів і гостей райцентру. Під ударами молотків і зубил кам’яна твердь набувала осмислених форм. Роботу поєднували з прогулянками цим невеликим, із європейським обличчям містом на самому кордоні з Румунією. Подорожували мальовничою Тячівщиною і автомобілями…

Час минув, і виставкою на центральній площі райцентру пленеристи звітували про тритижневу працю. Про їхні роботи багато скажуть самі назви — «Дух гори», «Володар гір», «Народження тячівського ангела», «Давній Тячів», «Тиса», «Сон», «Час збирати каміння», «Сірен», «Замріяна». Дев’ять диво-витворів, різних за формами та задумами, але однаково щирих і емоційних.

Головна мета проекту — зробити місто на правому березі річки Тиса кращим і естетично привабливішим — досягнута. Всі роботи залишаться в Тячеві.