На Полтавщині за фінансової підтримки уряду Канади Федерація тамтешніх муніципалітетів у 2015—2020 роках впроваджуватиме проект «Партнерство для розвитку міст». Нещодавно область відвідала компетентна делегація з цієї дружньої країни, зокрема головний експерт з питань врядування проекту міжнародної технічної допомоги «Партнерство для розвитку міст» Кейді Ворд і муніципальний експерт з питань демократичного врядування Грант Хопкрофт. Вони під час зустрічі з головою Полтавської облдержадміністрації Валерієм Головком презентували новий проект міжнародної технічної допомоги. Про це повідомили в прес-службі ОДА. Тут сподіваються, що вже цієї осені чотири міста Полтавської області матимуть можливість розпочати співпрацю з Проектом ПРОМІС, отримають доступ до найсучасніших знань та ресурсів у сфері місцевого економічного розвитку.

Мета Проекту ПРОМІС — зміцнення муніципального сектору в Україні шляхом підвищення спроможності міст-партнерів у сфері просування демократії та економічного розвитку на місцевому рівні, створення більш сприятливого середовища для малого та середнього бізнесу і місцевого економічного розвитку, підтримки децентралізації та інтегрованого планування розвитку на місцевому, регіональному та національному рівнях.

Відбувається конкурсний добір міст, який завершиться 25 вересня. У конкурсі беруть участь 26 міст, які попередньо надіслали анкети для добору. Міста-учасники зокрема підбиратимуть і під час відвідин місією представників Проекту ПРОМІС. Так, за два дні перебування в області група канадських та українських експертів побувала, крім Полтави, у всіх містах обласного підпорядкування, де зустрілася з представниками органів місцевого самоврядування, бізнесу та громадськості.

А тим часом у Котельві Полтавської області ввели в експлуатацію азотну станцію з видобування газоконденсату. Цей об’єкт побудувало ПАТ «Укргазвидобування» спільно з сумським заводом «Компресормаш» майже за 40 мільйонів гривень. Передбачається, що запровадження нової технології дасть змогу збільшити видобуток вуглеводнів на 200 мільйонів кубічних метрів за рік. Про це повідомив головний інженер товариства Олексій Нестеренко.

Унікальність проекту полягає саме в тому, що природний газ у процесі сайклінгу замінять азотом. Наші фахівці запозичили цей досвід за кордоном. Раніше цю технологію використовували тільки на Близькому Сході та в Америці. За словами Олексія Нестеренка, уперше азот для підтримки пластового тиску в 2000 році в Мексиці застосувала одна німецька фірма на нафтовому родовищі. В результаті видобуток чорного золота зріс у десятки разів. Згодом новий метод добування вуглеводнів випробували в ОАЕ. На Котелевському газоконденсатному родовищі цей метод вирішили застосувати задля його відродження, бо воно з 2009 року почало обводнюватися, і в цьому році видобуток на ньому значно зменшився — на 110 мільйонів кубометрів за рік.

Упровадження нової прогресивної технології схвалив під час перебування в області міністр енергетики та вугільної промисловості України Володимир Демчишин. Він закликав полтавців вкладати кошти у вітчизняні підприємства і заміняти українським газом той, який ми закуповуємо за кордоном.

— У нас є технології, є люди, які вміють цей газ добувати. Маємо резерви — під землею у нас трильйон кубів газу. Навіщо витрачаємо гроші на імпортований газ?

За словами урядовця, сучасні світові технології видобування вуглеводнів окуповуються менше ніж за два роки.