ПІДТРИМКА. Кандидатуру Ніни Карпачової на посаду омбудсмена України підтримують і в Росії. Серед тих, хто висловив їй підтримку, – й уповноважений з прав людини Свердловської області Російської Федерації Тетяна Мерзлякова. 

Про це йдеться у листі Мерзлякової Голові Верховної Ради України Володимиру Литвину, передає УКРФНФОРМ з посилання прес-службу Уповноваженого ВР з прав людини.

«У червні минулого року я була обрана омбудсменом на третій термін. Весь цей час активно співробітничаю з Уповноваженим ВР з прав людини Ніною Карпачовою. Особливо багато у нас спільних справ і турбот, пов'язаних із переселенцями країн пострадянського простору. Наслідки розпаду єдиної держави позначилися на долях простих людей: стало складніше відвідувати родичів, отримувати правовстановлюючі документи, виникли проблеми з нарахуванням і виплатою пенсій... Ніна Карпачова була першим Уповноваженим з прав людини, який став мені опорою, у, здавалося би, безвихідних ситуаціях», – підкреслюється в листі.

Мерзлякова наводить конкретні факти дієвої правової допомоги, отриманої від українського омбудсмена. Передусім йдеться про допомогу, що стосується захисту прав дітей після їх усиновлення російськими громадянами, а також відновлення різних пільг при переїздах українців до Росії, отримання грошової компенсації у зв’язку зі втратою годувальника. Розглядаючи скаргу однієї зі свердловчанок на неналежне відшкодування збитків за конфіскацію майна у її сім'ї при розкуркуленні, Ніна Карпачова поставила питання про необхідність ґрунтовного вдосконалення чинного законодавства з реабілітації жертв політичних репресій, наголошує Уповноважений з прав людини Свердловської області.

За її словами, є десятки прикладів сприяння з боку омбудсмена України у вирішенні гострих проблем українських трудових мігрантів у Свердловській області, а також у Ханти-Мансійському і Ямало-Ненецькому автономних округах.

Уповноважений з прав людини Свердловської області нагадує, що торік її було обрано членом правління Європейського інституту омбудсмена від регіональних уповноважених з прав людини Російської Федерації. «До складу правління цієї міжнародної організації усі ці роки входить і Ніна Карпачова. Такої честі удостоюється далеко не кожен правозахисник. Вважаю, що Уповноважений Верховної Ради України з прав людини Ніна Карпачова, яка має великий авторитет, один із найсильніших омбудсменів Європи», – зазначає у своєму листі Мерзлякова.