На заклик отця Миколи Мединського, або капелана Залізняка ДУК «Правий сектор» відгукнулися поет і власник видавництва «А-БА-БА-ГА-ЛА-МА-ГА» Іван Малкович, художник Андрій Чепурко, командир батальйону ОУН Микола Коханівський та член проводу «Правого сектору» Андрій Тарасенко.

Отець Микола Мединський не прив’язує свій проект  до певної релігії. Його девіз: «Віра. Традиція. Чин». Капелан  зазначає: «Історія України  — хресна дорога. Хворіє наша мати-Україна. Ми повинні забути розбрат і стати єдиною родиною, пам’ятаючи, що Бог і Україна — понад усе. Шукаю нові методи впливу на українця, на духовний і душевний стан бійців на фронті й на реабілітації. Кожен з нас — як цеглина, а разом повинні бути монолітом. А як можна перемагати, не маючи віри в серці?» Він закликав митців пропагувати ідеологію воїнів-козаків.

Символом цього духовного проекту стала ікона Пресвятої Богородиці, отримана із  Соловків. Її представили на презентації духовного і культурного проекту.

Андрій Тарасенко — Друг Пилипась — член проводу «Правого сектору» згадував про бійців, які відмовлялися здавати донецький аеропорт і про їхній душевний стан. «Разом з волонтерами з’явився капелан, він зумів збадьорити і надихнути», — констатує боєць.

 — Може, я тут не дуже доречний, — зазначив «митець і добрий господарник», за словами капелана, Іван Малкович. — Та коли люди хочуть об’єднання, я підставляю плече, бо ми роз’єднані.

Малкович вважає, що  релігія і духовність — не одне і те саме, і порадив не підміняти Мінкультури. «Державні установи не займаються військом повною мірою, хоч вони покликані робити саме це», — зазначив він.

Видавець порушив проблему браку культури та освіти у священиків, які можуть запросто «оновити» старовинну ікону. Як приклад культури священика назвав поляка Яна Твардовського, на проповіді якого йшли і  дорослі, і діти, і чию книжку, до речі, він нещодавно видав.

Микола Коханівський, командир батальйону ОУН, поділився роздумами: «Я людина далека від мистецтва, за освітою економіст. Мене запросили підтримати цей проект, бо вважаю, що церква повинна повернутися в національне життя. Ми перемогли на Майдані з Божою поміччю. Ми прагнемо, щоб в Україні панувала національна культура. Пригадую, яке враження справив на бійців фільм Михайла Іллєнка «ТойХтоПройшовКрізьВогонь», який він привіз на фронт.

Андрій Чепурко намагається з’ясувати, за що воюють хлопці. Його відповідь: «За культуру. Але ще більше питань переадресовую суспільству в тилу». 

Георгій-Григорій ПИЛИПЕНКО
  для «Урядового кур’єра»