Засідання Ради національної безпеки і оборони розпочалося з розгляду питання авіаційної галузі. Президент Петро Порошенко розкритикував неефективну державну політику на національному ринку авіаперевезень. «Квиток у межах єврозони коштує у 2—3 рази дешевше порівняно з вартістю квитка на схожі відстані в Україні, де його ціна на внутрішніх лініях в одному напрямку може значно перевищувати 150 доларів — залежно від класу салону літака, — наголосив глава держави. — Гроші скажені, ціна — неадекватна. Головна причина — монополізм, який варто подолати, та недостатнє конкурентне середовище».

Члени Радбезу також обговорили подальші кроки для запобігання загроз національній безпеці та спробам дестабілізації суспільно-політичної ситуації в межах країни. У цьому розрізі Петро Порошенко нагадав про збройне зіткнення на території Мукачівського району Закарпатської області. На його думку, цей факт засвідчив необхідність кадрового оновлення і посилення державних адміністрацій, територіальних органів МВС, Державної прикордонної служби, Державної фіскальної служби та Служби безпеки України у західному регіоні країни. Від нового голови Закарпатської ОДА глава держави очікує подальших пропозицій щодо наведення ладу в регіоні. «У Геннадія Москаля — повний карт-бланш і прямий зв’язок зі мною вдень і вночі, — додав він. — Перші результати та перші кроки голови ОДА свідчать про те, що подолання клановості, відсторонення від корита контрабанди традиційних кланів, які існували на Закарпатті, починає нарешті відбуватися».

Окремо в ході засідання розглядали виконання Плану дій щодо лібералізації Європейським Союзом візового режиму для України.

До кінця поточного року Європейська комісія має узагальнити результати виконання Україною критеріїв Плану та підготувати відповідну доповідь. Тим часом члени РНБО обговорювали схему інтегрованого управління кордонами. Цей пункт передбачає: обмін базами даних між правоохоронними органами та спільний доступ до них, доступ до баз Інтерполу із забезпеченням їхньої технічної сумісності та можливості використання у режимі віддаленого доступу.

Також під час засідання йшлося про запровадження спільного патрулювання та здійснення перевірок з європейськими партнерами України у пунктах пропуску через державний кордон. «Усе це має вилитися у рішення «Про додаткові заходи щодо запровадження безвізового режиму між Україною та ЄС», де передбачено десятки оперативних завдань для ключових міністерств та відомств, від яких залежить виконання плану. Передовсім це МВС та МЗС», — передає слова Петра Порошенка його прес-служба.

За результатами засідання в прес-службі РНБО повідомили, що «з огляду на важливість та значення для громадян України питання скасування віз у держав-членів ЄС, інших держав Шенгенської зони передбачено комплекс заходів нормативно-правового характеру, а також виконання Плану дій у сферах боротьби з організованою злочинністю, з тероризмом та корупцією; протидії легалізації (відмиванню) доходів, одержаних злочинним шляхом; впровадження інтегрованої системи управління кордонами та міграцією, посилення захисту персональних даних та безпеки документів».

За результатами розгляду питання «Про Проектну загрозу для ядерних установок, ядерних матеріалів, радіоактивних відходів та інших джерел іонізуючого випромінювання в Україні» затверджено нову «Проектну загрозу, яка враховує суттєві зміни безпекової ситуації внаслідок агресії РФ».

Окрім цього, члени Радбезу домовилися пришвидшити подання позовів до міжнародних інстанцій для відшкодування збитків Росією внаслідок окупації нею Криму та частини Донбасу.

Катерина ЦАРЬОВА
для «Урядового кур’єра»