Чи справедливо влада вашого міста розподіляє фінансові ресурси наприклад на ремонт доріг? Витрачає гроші на закупівлю техніки для прибирання снігу чи на представницькі авто? Перевірити витрачання коштів місцевих та державного бюджетів, державних і комунальних підприємств у режимі онлайн кожен українець зможе вже з 1 січня 2016 року. Про це заявила міністр фінансів Наталія Яресько, презентуючи офіційний веб-портал публічних фінансів України, який почав працювати за адресою e-data.gov.ua.

Нині у вільному доступі вже можна побачити інформацію про всі видатки, які проводять через Держказначейство. Є й Топ-100 найбільших трансакцій казначейства, де вказано платника, одержувача, дати і суми перерахованих коштів.

«Нині розпорядниками бюджетних коштів на центральному та місцевому рівнях є 76,5 тисячі установ та організацій. І завдяки новому порталу кожен громадянин швидко й безкоштовно зможе побачити, куди витрачаються державні кошти. Така ІТ?платформа — дієвий механізм для громадського контролю. Відкритість істотно зменшить рівень корупції в державі. Світ чекає, що Україна свої слова перетворюватиме в діло — тут це є. Закликаємо всіх активістів, експертів активно користуватися порталом», — каже Наталя Яресько.

Про важливість, потрібність, нагальність порталу (він таки має дати громадським організаціям можливість контролю, про який вони раніше тільки мріяли) свідчили посади осіб, присутніх на презентації. Перший заступник Голови Верховної Ради Андрій Парубій зазначив, що ідея створення такого порталу, незважаючи на заяви скептиків, швидко стала реальністю. «Це цеглинка в побудову успішної України, внесок у той хрестовий похід проти корупції, яка є нині найбільшим злом, раковою пухлиною, що вбиває країну. Портал дасть змогу громадянам стати активнішими учасниками змін у державі», — переконаний він.

Заступник Глави Адміністрації Президента Дмитро Шимків підкреслив, що портал проллє світло на проведення тендерів, адже непоодинокі факти, коли кошти з місцевих бюджетів перепадають одним і тим самим компаніям. За його словами, небагато країн створюють такі прозорі портали, які дають змогу зокрема журналістам-аналітикам виявляти корупціонерів, факти зловживань.

У тестовому режимі портал працюватиме до середини лютого наступного року. Всі зауваження, які надходитимуть від користувачів, у Мінфіні обіцяють врахувати й удосконалюватимуть сайт. До речі, у Мінфіні запевняють, що на розроблення сайту не витрачали додаткових коштів — все руками спеціалістів міністерства і на його ж обладнанні.

Керівник проекту Е-data Олександр Щелоков уточнив, що є комп’ютерна версія порталу і мобільна. Пошук трансакцій можна здійснювати за кодами платників коштів, отримувачів, за міністерствами, регіонами тощо. Згідно з інформацією, розміщеною на сайті ДПІ в Голосіївському районі Києва, інформацію про платіжні трансакції оприлюднюватимуть на веб-порталі в онлайн-режимі після закриття операційного дня.

Голова Державної казначейської служби Тетяна Слюз поінформувала, що не всі трансакції оприлюднюватимуть на порталі. Йдеться про інформацію обмеженого виду — таємну, наприклад платежі, пов’язані із проведенням АТО.