Недавно до облдержадміністрації укотре прийшли власники кіосків та інших так званих малих архітектурних форм у м. Черкаси. Вони подякували за підтримку в питанні скасування мораторію на їхнє встановлення, однак поскаржилися: міська влада їх так і не почула. Мовляв, у схемі встановлення МАФів не враховано жодної пропозиції від підприємців. Вирішили разом з’їздити до Вінниці, аби перейняти тамтешній досвід роботи.

Це місто має позитивний досвід щодо впорядкування малих архітектурних форм. Як розповів керуючий справами виконкому Вінницької міської ради Сергій Чорнолуцький, ще кілька років тому вулиці міста були заставлені різноманітними конструкціями, власники яких часто не мали відповідних дозволів. Першим кроком до розв’язання проблеми зі стихійною торгівлею стало відкриття спеціалізованого ринку. Згодом вдалося прибрати ятки з центральних вулиць міста.

— Миттєво розв’язати проблему з малими архітектурними формами було неможливо, — пояснює Сергій Чорнолуцький. — Ми провели кілька конкурсів, за результатами яких розробили їхній єдиний архітектурний тип. Усе це узгодили з радою підприємців при міському голові. Тепер жодне рішення стосовно підприємництва без їхньої згоди не ухвалюємо.

Проте у виконкомі Вінницької міської ради визнають, що остаточно врегулювати питання розміщення кіосків не вдалося. Нарікають: варто лише послабити контроль, як на вулицях з’являються незаконні конструкції. Щоправда, за цим постійно слідкує спеціальна комунальна поліція, основне завдання якої — виявляти й унеможливлювати стихійну торгівлю та зведення незаконних МАФів (їх демонтують лише за рішенням суду).

— У нас оформляють документи, зокрема й на встановлення МАФів, анонімно, — розповідає Сергій Чорнолуцький. — Тобто працівники міськради особисто не знайомі з підприємцями, а ті не знають, хто вирішує їхні питання. Подати всі необхідні документи можна в «Прозорому офісі», що значно пришвидшує процес. Крім того, працює система електронної реєстрації приватних підприємців, які торгують у МАФах, а їх у місті майже півтисячі. Дозвіл на оренду землі надають на основі сервітутів (обмежене право користування землею). Вартість оренди на встановлення МАФу залежить від зони міста, яких у Вінниці чотири.

Черкаські підприємці задоволені поїздкою до Вінниці. Тепер разом із представниками обласної влади та юристами формують свої пропозиції до схеми розміщення МАФів у Черкасах. Серед новацій, які планують запровадити на Черкащині після ознайомлення з вінницьким досвідом, — електронна система оформлення документації, уніфікований зовнішній вигляд МАФів і повна відкритість влади до приватних підприємців.