На Закарпатті в деяких районах — Тячівському, Іршавському, Мукачівському, Міжгірському, Ужгородському, Берегівському, Перечинському, Свалявському, а також у містах Мукачево та Ужгород спостерігається тривожне зростання захворюваності на кір. Протягом минулого тижня таких випадків зареєстровано 126, що на 54% більше, ніж попереднього, коли було 82 випадки. Найбільше, а саме 85 серед тих, що захворіли, — діти віком до 17 років. Загалом від початку цього року в області зафіксовано 3459 випадків кору, з яких 2787 (81%) — у дітей.

Однак нинішня ситуація з розповсюдженням хвороби відмінна від торішньої. Якщо тоді медичні працівники на початку епідемічних спалахів були озброєні вакцинами на третину, то нині з цим усе гаразд. Кожен медичний заклад має всі вакцини, необхідні для проведення імунізації відповідно до календаря щеплень. Серед наявних препаратів є вакцина від кору: високоякісна бельгійська пріорікс здатна захистити від трьох хвороб одразу, а саме кору, краснухи і паротиту.

Наприкінці жовтня, на жаль, в області від кору помер 12-річний хлопчик, батьки якого цілий тиждень лікували дитину вдома. Занадто пізнє звернення по допомогу до лікарів виявилося фатальним. Тому нині медпрацівники області поряд із проведенням імунізації за допомогою щеплень активно доносять до населення інформацію про важливість запобіжних заходів у боротьбі із захворюванням.

Прес-центр Закарпатської облдержадміністрації повідомив: на початку листопада Угорщина надасть області у вигляді гуманітарної допомоги 10 376 доз 4-компонентної вакцини — проти дифтерії, правцю, коклюшу та епідемічного поліомієліту (tetraxim). Ця партія медпрепаратів загальною вартістю близько 5 мільйонів гривень зміцнить позиції медпрацівників у боротьбі з можливими спалахами небезпечних хвороб.