ІНВЕСТИЦІЇ. Китайський банк розвитку виділить 85 млн доларів на переоснащення і модернізацію шахти ім.Д.Ф.Мельникова в місті Лисичанськ Луганської області. 

Це передбачено контрактом, який у вівторок у Пекіні підписали генеральний директор ВАТ «Лисичанськвугілля» Валерій Ковшар і голова ради директорів китайської компанії Tiendi Science and Technology Co., Ltd (ВАТ «Науково-технічна компанія Tiendi») Ван Цзіньхуа (Wang Jinhua), передає УКРІНФОРМ.

«Комерційний контракт підписано на розвиток проекту модернізації і технічного переоснащення шахти Мельникова. Кінцева мета - виведення шахти на рентабельну роботу», – розповів Валерій Ковшар.

За його словами, кошти на технічне переозброєння шахти (85 млн доларів) «включають в себе інвестиції і в українські матеріали й обладнання, і в китайське обладнання, яке застосовуватиметься на шахті Мельникова». Китайські кошти шахта має освоїти через два роки і повернути інвестицію банку до 2020 року.

Ще 15 млн доларів, як повідомив гендиректор ВАТ «Лисичанськвугілля», становлять вкладення української сторони в проект удосконалення підприємства.

Валерій Ковшар також додав, що для очолюваної ним структури це перший досвід міжнародного співробітництва. Китай, за його словами, як партнер вибрано не випадково, оскільки «на даний момент КНР – найбільш «вугільна» країна і технології, які в них є, найсучасніші». У рамках проекту з Китаю постачатиметься прохідницьке й очисне обладнання.

Підписання контракту відбулося в рамках візиту в Китай делегації на чолі з першим заступником міністра енергетики та вугільної промисловості України Ігорем Поповичем. Українські вуглярі побували на цілому ряді китайських шахт і підприємств, ознайомилися з досвідом роботи китайських колег.

Компанія Tiendi Science and Technology Co., Ltd належить Китайській державній науково-виробничій групі вугільної промисловості. Вона займається розробкою і виробництвом автоматизованого і механізованого обладнання для використання в гірничошахтній сфері, вуглезбагачувального обладнання, розробкою технологій видобутку вугілля. Техніка компанії займає 40% китайського ринку в цьому сегменті.