КОСМІЧНІ АМБІЦІЇ. Запуск китайського космічного апарату Shenzhou-8 («Шеньчжоу» або «Божественний човен») планується здійснити о 5:58 ранку 1 листопада з космодрому «Цзюцюань», який розташовано на північному заході пустелі Гобі. Таке рішення було прийнято на 5-му засіданні головного командування зі стиковки корабля Shenzhou-8 з космічним модулем Tiangong-1 («Тяньгун» - «Небесний палац»). Про це повідомила в понеділок офіційний представник Програми пілотованих польотів Китаю У Пін.

За її словами, «до даного моменту технічний стан системи тестується без порушень, системний інтерфейс відрегульовано, проведено всі експерименти на Землі, а також попередні навчання. Обладнання на місці запуску, а також літальний апарат готові до виконання завдання».

У Пін також повідомила, що в 2012 році передбачається запуск кораблів Shenzhou-9 і Shenzhou-10, які також мають провести стиковку з модулем. «Як мінімум, одна з даних двох місій буде пілотованою», - повідомила прес-представник.

Як повідомляв УКРІНФОРМ, перший китайський космічним лабораторний модуль Tiangong-1 було виведено на орбіту з космодрому «Цзюцюань»наприкінці вересня.

До кінця 2011 року Китай запустить у космос в загальній складності 20 ракет-носіїв і 25 супутників. Це, за словами заступника генерального директора Китайського об'єднання космічних технологій Юань Цзяцзюня, свідчить про те, що «аерокосмічні проекти Китаю вийшли на стадію високоінтенсивного розвитку і частоти запусків космічних апаратів» і число запусків «виводить Китай на друге місце із запуску космічних апаратів після Росії».

У 2010 році Китай запустив 15 ракет-носіїв для виведення 20 супутників на орбіту, що цілком можна порівняти з кількістю ракет і супутників, запущених США і Росією, які історично є двома найбільш активними країнами із запуску космічних апаратів.