Інститут Конфуція, який діє на базі Луганського національного університету імені Т. Шевченка з 2007 року, першим в Україні почав навчати китайській мові.  Тут постійно зростає кількість абітурієнтів, які обирають вивчення китайської, а також багато людей стають слухачами курсів. У цьому році вперше набрана унікальна група 4-річних малюків, які теж вивчають китайську.  В Інституті Конфуція проводять заняття з каліграфії, лікувальної гімнастики тайцзицюань, ушу, вчать китайським народним танцям та комп’ютерним курсам китайською мовою.

Завдяки такій масштабній роботі китайські традиції поступово входять навіть у побут луганчан. Наприклад, запуск небесних ліхтариків став атрибутом дня святого Валентина, а червоні візерункові підвіски поширилися як прикраса робочого місця.

На Міжнародній конференції Інститутів Конфуція в Пекіні визнали велику роботу закладу на сході України і вручили нагороду луганчанам. Тоді ж було оголошено, що урядова організація КНР «Ханьбань» профінансує нові навчальні програми в Луганську. «У Пекіні відбулася зустріч із начальником штаб-квартири Інститутів Конфуція «Ханьбань» пані Сюй Лінь, яка була присвячена питанням поглиблення співпраці, — розповідає ректор Луганського національного університету Віталій Курило. — Наш заклад отримав у 2013 році максимально можливе для такого проекту фінансування. Але, крім цього, наступного року надійдуть кошти на відкриття ще кількох класів. Також у «Ханьбань» погодилися укласти з нами договір про підтримку спеціальності «Китайська мова» в нашому університеті, вони пришлють у Луганськ викладачів. Китай готовий збільшити й кількість стипендій для студентів для півторарічного стажування в КНР».

Pектор Луганського національного університету  Віталій Курило виступив у Китаї на Міжнародній  конференції Інститутів Конфуція. Фото надане автором

За словами Віталія Курила, у майбутньому році в Луганську побільшає й студентів з Китаю — з Пекінського університету іноземних мов та Пекінського професійного інституту опери та мистецтва. В український університет приїдуть на навчання студенти 2—3 курсу із цих вишів. Пекінський університет іноземних мов — провідний навчальний заклад Китаю з підготовки перекладачів та дипломатичних кадрів. У ньому вивчається майже 60 іноземних мов, у тому числі й українська.

З Китаєм Луганський національний університет успішно співпрацює понад 10 років. Як повідомляє прес-служба, вже зараз у вишу вісім партнерів з Піднебесної.