ОЗЕЛЕНЕННЯ. «Київ — найзеленіше місто Європи!» — так з гордістю говорили столичні жителі ще 25–30 років тому. Останнім часом так кажуть хіба що з іронічним підтекстом. Старші кияни пригадують, як плакали, коли вирубували розкішний фруктовий сад на Мельникова, щоб спорудити приміщення вищої партшколи. Прикладів, коли новобудови відвойовували собі місце серед зелених острівків, можна навести чимало.

На щастя, знищити вдалося не все. Нині ще понад 50% території міста вкриті зеленими насадженнями: 122 парки, 379 скверів, 80 бульварів. Та, вочевидь, зменшення площі зелених зон уже набуло таких масштабів, що цим уже перейнялася й київська влада. Адже нині у багатьох будівельників сверблять руки на місці скверика чи навіть посеред парку звести висотку… Тож однією з цілей Стратегії розвитку міста до 2025 року є повернення Києву статусу найзеленішої столиці Європи. З одного боку, обіцяють підходити до майбутньої забудови з мінімальною шкодою до зелені, а з іншого — збільшити кількість насаджень.

Нині дизайнери «Київзеленбуду» розробляють проекти квіткового оформлення адміністративних районів. Збираються встановити й стаціонарні системи зрошення. Квіткові оази оформлять символікою ЄВРО-2012. Загалом цьогоріч у «Київзеленбуді» мають намір використати 15 млн квітів.

— Ми плануємо виконати квіткове оформлення мостових переходів, зупинок міського транспорту та спільно з мешканцями столиці оформити балкони квітами. Проведемо конкурс на найкращий квітучий балкон. А ще у наших планах – влаштувати на схилі вулиці Інститутської клумбу міста, ескіз якої, до речі, вже погоджено з УЄФА, — повідомив генеральний директор «Київзеленбуду» Микола Назаренко.

Все добре, от тільки… Хотілося, аби все це було не декорацією для гостей чемпіонату, аби у них склалася думка про «зелений Київ», а й реальною справою для киян. Адже саме вони потерпають від загазованого міського повітря, яке, як відомо, здатні очистити зелені насадження. А тут одними клумбами не обійтися. І тішить те, що київзеленбудівці обіцяють садити й дерева, притому так звані великомірні. За словами начальника КО «Інститут Генерального плану Києва» Сергія Броневицького, за 13 років площа озеленених територій (парків, скверів, бульварів) у Києві зросте майже на 2,4 тис. га і перевищить 7,8 тис. га.