Можливо, жителі сільської глибинки, йдучи додому темної ночі, й заздрять киянам: мовляв, у них вулиці освітлюються, не те що у нас — жодного ліхтаря на все село! Однак у столиці ситуація теж не ідеальна. Бо залиті світлом центральні вулиці — то ще не все місто. Насправді ж ситуація така. За останні 10 років основні фонди комунального підприємства «Київміськсвітло» істотно зношені, тож до 20% ламп у певні періоди не горять. Тому в столиці йти вночі темними вулицями подекуди ще небезпечніше, ніж у далеких селах.

До всього, вуличне освітлення ще й виливається місту в чималу суму, яка щороку зростає. За підрахунками фахівців, у 2013 році воно спустошило міську скарбницю на  23,2 мільйона гривень, торік — на 30,9 мільйона. Цього ж року після підвищення тарифів на електроенергію сума буде ще більшою.

Фінансову ситуацію може врятувати модернізація, удосконалення системи управління і контролю стану мереж зовнішнього освітлення, моніторинг обліку електроенергії. А загальну нічну картинку міста — встановлення понад 5 тисяч додаткових ліхтарів. Однак за які кошти це все робити?

Депутати Київської міськради вирішили передати в концесію електромережі вуличного освітлення КП «Київміськсвітло», розвантаживши видатки міського бюджету.

Спочатку департамент транспортної інфраструктури КМДА має розробити міську цільову програму зовнішнього освітлення столиці на період концесії й подати на затвердження до Київради. Концесіонерів визначатимуть на конкурсних засадах.

За розрахунками потенційних учасників концесійного конкурсу, серед яких іноземні компанії, у справу потрібно буде вкласти приблизно 870 мільйонів гривень. Так, заміна ртутних і натрієвих ламп на LED-освітлення коштуватиме приблизно  650 мільйонів гривень, на встановлення додаткових стовпів та прокладення електромереж та на монтажні роботи потрібно орієнтовно 220 мільйонів. Та вигоду від запровадження сучасної системи вуличного освітлення отримають усі: концесіонер — на період чинності договору, а пізніше й столиця зможе істотно скоротити операційні витрати, отже платити менше за саме освітлення вулиць.

Також, як повідомила прес-служба Київради, проект підтримав ЄБРР. Він висловив готовність сприяти залученню незалежного консультанта для проведення комплексної оцінки проекту та підготовки до конкурсу.

Інна МИКОЛАЄНКО
для «Урядового кур’єра»