Першого дня нового навчального року Президент Петро Порошенко побував у навчальних аудиторіях і лабораторіях Національного технічного університету України «Київський політехнічний інститут імені Ігоря Сікорського».

Спершу він поклав квіти до хреста-пам’ятника Героям Небесної Сотні та до меморіальних дощок співробітникам і студентам столичного політеху, які віддали життя під час Революції гідності та на полях антитерористичної операції. Глава держави помолився за загиблих героїв у каплиці Святого Миколи Чудотворця — небесного покровителя вишу.

Опісля було тривале й змістовне спілкування зі студентами й викладачами, під час якого Президент відзначив важливу роль цього університету в забезпеченні обороноздатності нашої держави. «Я дуже вдячний вченим вишу за ті унікальні розробки, які підвищують рівень обороноздатності нашої держави. На сьогодні ці розробки фінансують і волонтери, і меценати, і, на щастя, вже частково держава в особі Укроборонпрому, Міноборони купує оборонні розробки, проводить випробування, ставить на озброєння, і вони вже допомагають ефективно захищати країну», — наголосив Президент.

Інноваційні рішення студентів КПІ, які реалізовуватимуть через стартапи і технопарк університету, залучать в Україну сотні інвесторів, що підвищить інвестиційну привабливість країни. І дуже багато з них буде розміщено в технопарках Київського політеху, повідомляє департамент прес-служби Адміністрації Президента.

Перебуваючи в передовому науково-технічному центрі країни, Петро Порошенко не міг не ознайомитися із сучасними розробками творчих колективів студентів, науковців та виробничників, які охоплюють різні технологічні інновації й інженерні рішення в оборонній сфері, зокрема зразки стрілецької зброї, нові розробки у приладо- та машинобудуванні. Усі розробки та технологічні рішення — продукт спільної роботи студентсько-викладацького складу Київської політехніки та вітчизняних підприємств оборонного комплексу.

Найбільшу увагу глави держави привернули розробки сучасної української автоматичної стрілецької зброї, гідроакустичні системи, які забезпечують виявлення підводних засобів, автоматизована система охорони кордонів, протидії кібератакам, а також портативна система очищення питної води.

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»