ЕКОЗМІНИ.Шоколад може стати делікатесом до 2050 року через швидкі зміни клімату. Про це йдеться в доповіді Міжнародного центру тропічного сільського господарства.

На думку експертів, через 40 років середня температура на заході Африки зросте на 2,3 градуси за Цельсієм, що зробить клімат Гани і Кот-д'Івуара непридатним для вирощування какао-бобів.

Глобальна індустрія шоколаду, обсяги якої оцінюють в 9 млрд дол., отримує майже половину какао з ферм цих держав.

Як відзначають автори дослідження, какао-боби на заході Африки є еквівалентом готівкових грошей.

«Багато фермерів використовують какао як банкомати. Вони набирають зерна в тари та обмінюють його на медичні послуги або платять ними шкільні збори. Крім того, що обсяги вирощуваного в Гані і Кот-д'Івуарі какао грають стратегічно важливу роль для всієї індустрії шоколаду, какао є фундаментальною основою «нормального життя жителів західної Африки», - йдеться у звіті.

На думку експертів, фермери почнуть відчувати вплив кліматичних змін уже в 2030 році.

Нагадаємо, на початку року світові ціни на какао досягли рекордних відміток на тлі безладів в Кот'д-Івуарі.

ТСН