ЗВЕРНЕННЯ. Спеціальний посланник ООН та Ліги арабських держав у Сирії Кофі Аннан звернувся з закликом до влади цієї країни і озброєної опозиції – негайно припинити насильство і зробити можливою реалізацію запропонованого ним мирного плану, передає Радіо Свобода.

Таку заяву Аннан зробив, виступаючи на конференції у Стамбулі, присвяченій ситуації в Сирії.

Згідно з планом, з яким раніше погодився Дамаск, сьогодні мало початися виведення урядових військ і важкої техніки з великих міст Сирії. Однак звідти цілий день надходять повідомлення про нові бої.

«Сирійське військо залишає деякі райони, однак передислоковується в інші, які раніше не були захоплені», – заявив Аннан у Стамбулі.

Цього ж дня в Москві глава російського МЗС Сергій Лавров після переговорів зі своїм сирійським колегою Валідом Муаллемом заявив, що мирний план Кофі Аннана не повинен трактуватися учасниками сирійського конфлікту «по-різному»:

 «Ми вкотре сьогодні хочемо закликати і всіх опозиціонерів, і всі держави, які мають вплив на політичну і, особливо, озброєну опозицію, вжити цей вплив з метою негайного припинення вогню всіма сторонами, як це і передбачено планом Кофі Аннана».

Глава МЗС Сирії Валід Муаллем заявив у Москві, що офіційний Дамаск почав реалізацію мирного плану. Він, однак, зажадав від Кофі Аннана гарантій того, що опозиція буде дотримуватися перемир’я.