ПОДІЯ

В Бахчисараї відкрився Кримський історичний музей«La Richesse»

Ця французька назва означає «Багатство». Розташований музей на території історичного комплексу Зинджирли-медресе в відреставрованому приміщенні XV сторіччя. Експозиція займає площу  500 кв. м і складається з 1,5 тис. експонатів. Присутність французького слова не випадкова, бо сам власник експонатів, Гуллівер Алтин, —житель Франції. Колекція формувалася теж там, у Ліоні, де жив протягом останніх десяти років колекціонер.

«Експонати розпочав збирати ще з 2004 року. Підштовхнуло мене до цього захоплення мапами. Колекціонуючи їх, я побачив, що існують й інші цікаві речі, пов’язані з історичним минулим кримського пів- острова: гравюри, літографії, книги, манускрипти», — згадує про початок створення колекції її господар.

Експонати унікальні тим, що вони демонструють п’ять віків історії Криму в оригіналах, адже датовані XIII-XX сторіччями. Цікавим є і те, що всю колекцію зібрала одна людина, скориставшись потенціалом Інтернету. «Я нікуди не виїжджав, хоча експонати представленні тут з 35 країн світу. Інтернет можна використовувати не тільки для спілкування з друзями, а й для створення унікальної колекції, яка потім може стати основним фондом цілого музею. Всі експонати, які тут є, були придбані за власні кошти, більше того, на багатьох досить престижних аукціонах, в яких брав участь також через Інтернет. У 99% випадків ці унікальні речі перебували в руках людей, які не мають жодного стосунку до кримських татар і до Криму загалом», — повідомив Гуллівер Алтин.

Кожний із семи залів музею має свою тематику. Скажімо, перший присвячений топоніміці Криму і названий на честь кримськотатарського картографа Ахмеда Киримі. Як розповів колекціонер, у ній майже 100 давніх мап, починаючи з 1510 року. Є й унікальна, початку XVIII сторіччя, де зображене Кримське ханство разом з Україною. Багато хто мріє мати її в своїй колекції.

Як зауважив колекціонер, найважливішим є те, що на цих мапах присутні історичні назви населених пунктів півострова. За ними можна вивчати історію Криму і зміни, які тут відбувалися. Масове перейменування населених пунктів припадає на 1944-1948 роки, коли одним розчерком пера була перекреслена історія багатьох народів півострова.

«La Richesse» працюватиме не тільки як музей, а й як науково-дослідний центр.