ФІНАНСИ. Ревізори виявили порушення на 130 підприємствах Черкащини.

За кілька місяців нинішнього року фахівці Держфінінспекції в Черкаській області виявили фінансові порушення на 130 з 147 перевірених  підприємств, установ та організацій. Внаслідок порушень фінансової дисципліни завдано втрат державних ресурсів більш як на 76 млн грн. Ревізорам уже вдалося забезпечити відшкодування 22 млн грн. Про це повідомив начальник Держфінінспекції в області Олександр Поспєлов на засіданні колегії облдержадміністрації.

Численними залишаються порушення щодо використання державних коштів, передбачених на придбання товарів, робіт і послуг, без проведення відповідних процедур у галузях освіти, охорони здоров’я, соціального захисту населення, житлово-комунального господарства. Вони обчислюються майже 10 млн грн. Причому винних далеко не завжди притягають до відповідальності, хоч, за словами Олександра Поспєлова, за порушення фінансової дисципліни до адміністративної відповідальності вже притягнуто 250 посадових осіб.

Ось красномовний приклад. Працівники СБУ виявили факт розтрати державних коштів службовими особами одного із державних підприємств регіону, які були виділені для виконання ремонту автомобільної дороги Київ—Знам’янка. Службові особи держпідприємства без проведення передбаченого чинним законодавством тендера уклали угоду субпідряду з одним із акціонерних товариств області на виконання ремонту автомобільної дороги вартістю понад 12 млн грн. Будівельно-технічна експертиза, проведена за ініціативою СБУ, встановила, що видатки на виконання цих будівельних робіт було завищено. Крім цього, працівники акціонерного товариства підготували фіктивні акти прийому виконаних робіт, унаслідок чого на розрахунковий рахунок товариства незаконно перераховано державні кошти в сумі майже 1,4 млн грн. Слідство за фактом їх розтрати триває.

А хіба не про слабку фінансову та виконавську дисципліну свідчить аналіз податкової звітності, проведений державною податковою службою? Як розповів  голова ДПС у Черкаській області Петро Хукаленко, майже 600 підприємств промисловості та понад 500 сільгосппідприємств області платять заробітну плату меншу за мінімальний розмір.

Завдяки «щедрості» роботодавців майже 12 тисяч найманих працівників отримували у січні-березні нинішнього року зарплату меншу від  передбаченого законом мінімального розміру (1073 грн). Водночас дані обласного управління статистики свідчать, що у квітні 2012 року середня зарплата працівників промислових підприємств області становила 2677 грн, а працівників сільгосппідприємств — 2263 грн.

— Хоча це питання не є основним напрямком роботи податкової служби, — наголосив Петро Хукаленко, — проте ми заслухали в податкових інспекціях керівників 1135 підприємств. У результаті проведеної індивідуальної роботи 84% з них підвищили рівень виплати зарплати, а до бюджету додатково надійшло 1,5 млн грн податку на доходи фізосіб.

Як не погодитися з першим заступником голови облдержадміністрації Сергієм Рябцевим, що фінансово-бюджетну та виконавську дисципліну на багатьох підприємствах, в установах і організаціях потрібно значно посилити, як і відповідальність за це керівників усіх рангів. Поки що ж вона кульгає.