Вітчизняне зовнішньополітичне відомство з обуренням відреагувало на початок судилища над народним  депутатом України Надією Савченко у російському місті, назва якого дивним чином збігається з українським обласним центром на сході.

В офіційному коментарі з цього приводу МЗС висловлює рішучий протест у зв’язку з початком так званого розгляду по суті кримінальної справи Надії Савченко. Її ще торік у червні захопили в полон на Луганщині підтримувані Росією незаконні збройні формування, точніше, бандити, згодом нахабно й цинічно викравши з нашої території.

«Порушуючи взяті на себе зобов’язання в рамках Ради Європи, російська сторона продовжує ігнорувати статус Надії Савченко як члена Парламентської Асамблеї Ради Європи, що має відповідний імунітет, наявність якого підтверджено відповідним висновком Комітету ПАРЄ з питань правил, процедури, імунітетів та інституційних справ», — вказано в документі.

В української сторони викликає справедливе обурення, що тамтешнє обвинувачення ігнорує всі надані захистом докази непричетності нашої співвітчизниці до інкримінованих їй злочинів, намагається вивести зі справи Надії Савченко її захисників та обмежує доступ журналістів до цього процесу, який для росіян перетворився на політичне шоу.

МЗС укотре наголошує на сфабрикованості обвинувачень, висунутих російською стороною Надії Савченко, і грубому порушенні РФ норм міжнародного права. У відомстві закликають світове співтовариство посилити політичний і дипломатичний тиск на РФ для якнайшвидшого звільнення Надії Савченко та всіх громадян України — політичних в’язнів, яких путінська Феміда продовжує незаконно утримувати на російській території.

За океаном також відреагували на демарш російського нібито судочинства. Палата представників США (нижня палата Конгресу) закликала Російську Федерацію негайно звільнити змучену неволею Надію Савченко. Там одностайно ухвалили резолюцію «Заклик до звільнення українського пілота Надії Савченко, захопленої російськими силами у Східній Україні, яку незаконно утримують у російській в’язниці з липня 2014 року».

Український посол у США Валерій Чалий зазначає, що документ, співавтори якого — 36 конгресменів від Демократичної та Республіканської партій, зокрема засуджує незаконні дії Російської Федерації, що порушують усі міжнародні юридичні норми.

У резолюції міститься заклик до США, їхніх європейських союзників та міжнародного співтовариства наполегливо підтримати зусилля зі звільнення Надії та інших незаконно ув’язнених Росією осіб. 

Михайло ЮРЧЕНКО
для «Урядового кур’єра»