«Станом на 25 жовтня на контрольованій Україною території області зареєстровано близько 226 тисяч внутрішньо переміщених осіб і 192 тисяч сімей», — зауважила заступник голови Луганської обласної військово-цивільної адміністрації Ольга Лішик.

У перерахунку на абсолютні величини за межі окупованій території виїхала кількість людей, що дорівнює, наприклад, сумарному довоєнному населенню таких тутешніх міст, як Стаханов (92 тисяч осіб) та Алчевськ (111 тисяч) або Краснодон (77 тисяч), Ровеньки (91 тисяча) і Свердловськ (65 тисяч). Рідні домівки покинули жителі майже двох міст. Найнагальніші проблеми для них — брак житла та тривалість оформлення довідок переселенця.

І якщо з першого питання потрібно підготувати спеціальну програму з розрахунками інвестицій, щоб запропонувати спільне фінансування такого проекту міжнародним організаціям, то розв’язання проблеми черг в управлінні соціального захисту цілком під силу місцевій владі. Нині у цих чергах за довідками люди проводять не просто кілька годин, а часом кілька днів.

Ольга Лішик пояснила це тим, що в управліннях соціального захисту населення області не вистачає працівників для своєчасної видачі довідок. Але вже є домовленість із центрами зайнятості, що до роботи з переселенцями залучатимуть як до громадських робіт осіб, що звернулися по допомогу у зв’язку з безробіттям. Ольга Лішик запевнила, що обласна влада працює над розв’язанням не тільки цієї проблеми переселенців, а й інших, наприклад  забезпечення гуманітарною допомогою.