РОЗКІШНЕ ЖИТТЯ. В Україні за розкіш можуть змусити платити не лише багатіїв, а й громадян із середніми статками.

Міністерство фінансів пропонує обкладати податком на розкіш квартири від 120 квадратних метрів і будинки від 250. Депутати кажуть: за статистикою, норма українського житла – до 86 квадратних метрів.

Олексій Плотніков, Партія регіонів:

«Квартири розміром 120 квадратних метрів і більше – це все ж таки великі квартири. Такі зараз будують – це не дешеве житло, на нього немає масового попиту. Це не квартири, які є у пересічних громадян. Тому я не думаю, що такою вже критичною є саме ця норма».

Сім років тому підприємець Олег придбав три-кімнатну квартиру в Києві в новому будинку на Оболоні у кредит. Її розмір 131 квадратний метр. Родина досі не переїхала – замість ремонту сплачують кредит у валюті, розмір якого з 2005-го виріс майже вдвічі, каже він:

«Тут хол доволі пристойний, дві спальні, або одна спальня і дитяча кімната, та зал разом із кухнею. Для родини з трьох осіб невже це може вважатися розкішшю? Виходить одна кімната для дитини, одна спальня – в тебе немає ані кабінету, ані бібліотеки».

Перша версія законопроекту від Міністерства соціальної політики передбачала оподаткування покупок від 20 тисяч гривень і квартир від 200 квадратних метрів. Нинішня, на думку експертів, змінює всю ідеологію законопроекту і тисне на середній клас.

Павло Розенко, Центр Разумкова:

«Замість того, щоб підтримувати цих людей, говорити про дешевий кредит, про дешеву іпотеку, дешеві програми, держава навпаки говорить: ви досягли певного рівня, невеликого, середнього рівня життя – маєте за це сплатити гроші»

Copyright © 2012 euronews