ІПОТЕРАПІЯ. На базі кінноспортивного клубу в селі Кованьківка під Полтавою відкрилася благодійна оздоровниця для дітей з особливими потребами, яких тут лікують через безпосередній контакт з кіньми. Проект "Повір у себе!" зініціювали Полтавський міський центр соціальних служб для сім'ї, дітей та молоді спільно з Міським центром соціальної реабілітації дітей-інвалідів.

Іпотерапія - метод лікування, що діє завдяки спілкуванню та безпосередньому контакту людини з конем. У соціальній реабілітації дітей з особливими потребами він відіграє особливу роль. Адже допомагає розвинути рухливість, відчуття рівноваги, координацію рухів, збільшити позитивні емоції, сприяє адаптації до реальності. Ці заняття відвідує група з шести дітей, - повідомила заступник директора Міського центру соціальної реабілітації дітей-інвалідів Тетяна Ісаєва.

Верхи за здоров'ям. Фото Анни ДОВГОШЕЙ

Перш ніж розпочнуться заняття, вони заходять до стайні, щоб привітатися з тваринами, погодувати ласощами, погладити. З радістю допомагають доглядати за ними - розчісують гриву, чистять щіткою. Таке спілкування з конем - неодмінна частина терапії. Курс включає десять занять. З дітьми працюють спеціально навчені коні - Ажур і Данія, за якими доглядає спеціаліст із лікувальної верхової їзди з двадцятирічним стажем Олена Гаран.

Фінансування курсів іпотерапії для дітей з особливими потребами взяла на себе полтавська міська влада.