Діяльність «сірих» контрабандистів вражає фінансовим оборотом і нахабством. Щоб не виокремлюватися серед співгромадян, підпільний мільйонер Корейко з культового роману «Золоте теля» жив у скромній однокімнатній квартирці. А ось його реальний «колега» з Чернівців побудував шикарний будинок в одному із «царських» приміських сіл.

Те, що, торгуючи з Китаєм, він перебував на спрощеній системі оподаткування, теж особливих питань не викликало: таких скромних «малих» підприємців багато на знаменитому Калинівському ринку в Чернівцях. Але для задекларованих 1,5 мільйона гривень річного обороту він вів аж занадто активну бізнес-діяльність у багатьох містах України. Врешті співробітники оперативного та слідчого управлінь Державної фіскальної служби у Чернівецькій області викрили схему «сірої» контрабанди, організовану скромним чернівецьким торговцем із «царського» села.

Підставні фірми з Києва та Чернігова замовляли в Китаї для продажу в Україні сантехніку, твердопаливні котли, батареї. Один контейнер таких товарів широкого вжитку, що мали хороший попит на споживчому ринку, обходився хитрим ділкам у 250 тисяч доларів, серед них 6 тисяч  доларів — за перевезення морями та океанами. Але під час його розмитнення через київські й одеські брокерські фірми вказували вартість ушестеро меншу.

— Тільки з одного контейнера з фіктивними документами держава втрачала 1,5 мільйона гривень податків через занижене мито і ПДВ, — зазначає керівник Головного управління ДФС у Чернівецькій області Михайло Сеничак. — А за рік за цією схемою в Україну завозили майже  40 контейнерів. Дозволяючи спрощене ведення бізнесу, держава довіряє бізнесменам. А вони, як бачимо, інколи зловживають довірою.

У межах відкритого кримінального провадження буковинські податківці встановлюють суму завданих державі збитків з подальшим їх відшкодуванням, а також з’ясовують, скільки ще таких розумників в області, де процвітає ринкова торгівля з усім світом.

Проте у цій історії про «сіру» контрабанду з розмахом є приємний момент. Наш підпільний мільйонер не займався примітивним перепродажем китайського товару. Він розробив дизайн виробів, організував у Піднебесній їхнє виробництво, навіть зареєстрував власну торгову марку і логотип. Тепер за допомогою податківців свій бізнесовий талант він спрямує у законне русло.