2015 року до бюджету спрямовано понад 76 мільйонів гривень, виведених із тіні, а цьогоріч уже понад 20 мільйонів. Про це зазначив в. о. начальника головного управління ДФС у Чернівецькій області Іван Матіос.

У питанні запобігання мінімізації та ухилень від сплати податків особливу увагу фіскали приділяють сфері реалізації алкогольних напоїв, тютюнових виробів та інших підакцизних товарів. З початку року проведено більш ніж 100 перевірок, вилучено з обігу контрафактної продукції на 3,1 мільйона гривень. Підприємці зрозуміли, що з ними не жартують. І вирішили легалізуватися. Так, загалом в області з 1 січня по кінець березня 2016 року побільшало на 741 ліцензію, порівняно з відповідним періодом торік. Завдяки ліцензуванню оптової та роздрібної торгівлі алкоголем і тютюном надійшло за цей період до місцевих скарбниць Буковини понад 2 мільйони гривень.

Успішно для бюджетів завершуються і перевірки сільгосппідприємств стосовно правильності сплати ними податків, зокрема щодо використання ними спеціального режиму оподаткування ПДВ. Одній з агрофірм краю, яка виплачувала паї без оподаткування, донараховано майже 0,3 мільйона гривень податку та штрафів. Окрім того, бюджет додатково отримав від неї ще й 1,2 мільйона гривень податку на доходи фізосіб. Загалом 13 сільськогосподарських підприємств було виключено з Реєстру суб’єктів пільгового оподаткування.

Активна протидія порушникам фахівців підрозділів податкової міліції витісняє непрозорі методи ведення бізнесу. Так, в Єдиному реєстрі досудових розслідувань з початку року до кінця березня обліковано 16 кримінальних правопорушень (торік за цей самий період — 45). В умовах реформи місцевого самоврядування надзвичайно важливо зміцнювати фінансові ресурси регіональних скарбничок.