Країни об’єднаної команди із проведення розслідування причин авіакатастрофи літака Боїнг-МН17 — Малайзія, Нідерланди, Україна, Бельгія та Австралія — направили офіційне звернення до Ради безпеки ООН щодо створення трибуналу. Як пояснив віце-прем’єр-міністр — міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства, голова урядової комісії з розслідування причин авіакатастрофи літака Геннадій Зубко, цей трибунал має з’ясувати, не лише хто виконавець терористичного акту, з якої зброї його здійснено, а й назвати конкретного організатора, країну, з території котрої було завезено зброю.

«Найголовніше — весь ланцюжок від організаторів до виконавців має бути покараний, — наголосив Геннадій Зубко. — Мета цього розслідування — запобігти й унеможливити в майбутньому такі катастрофи».

Окрім цього, він зазначив, що Україна займає жорстку позицію щодо прозорості й публічності розслідування, а створення міжнародного трибуналу підтримують Президент України та Кабінет Міністрів. «У РБ ООН є розуміння щодо питання. Лише одна країна висловилася проти цього рішення — Російська Федерація», — цитує слова віце-прем’єр-міністра його прес-служба.

Нині головують у кримінальному і технічному розслідуванні Нідерланди. Щодо кримінальної частини розслідування попередні висновки вже є. Технічне розслідування — на завершальному етапі. За даними віце-прем’єра, нідерландська сторона уже направила українській два звіти. «У третій декаді серпня нідерландська сторона, зібравши коментарі фактично всіх країн, залучених до розслідування, оголошуватиме про висновки технічної комісії», — резюмував він.

Відділ новин «Урядового кур’єра»